Terras: Afganistani ei jäeta pärast 2014. aastat omapäi

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväe juhataja Riho Terras.
Kaitseväe juhataja Riho Terras. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Kaitseväe juhataja brigaadikindral Riho Terras kinnitas, et Afganistani ei jäeta omapäi ka pärast liitlasvägede lahkumist 2014. aastal.

Brigaadikindral Terrase hinnangul pole mõtet uskuda neid jutte, mille kohaselt päras seda, kui NATO 2014. aastal Afganistanis sõjalised operatsioonid lõpetab, vajub riik lootusetult tagasi äärmuslaste kätte, sest Afganistani armee ei tule nendega lihtsalt toime, vahendas ERR Uudised «Välisilma».

Kõigepealt tuletab Terras meelde, et sõjaliste operatsioonide lõpetamine ei tähenda kaitseorganisatsiooni lahkumist riigist, suurem osa NATO vägedest läheb küll Afganistanist minema, kriitilise hulga sõjaväelaste jätmiseks Afganistani on aga olemas juba ka rahvusvahelise kogukonna toetus, mida väljendati ka Afganistani-konverentsidel Bonnis ja Tokyos.

«Arvan, et 2014. aasta lõpuks on Afganistani julgeolekujõud võimelised kontrollima olukorda, see ei tähenda seda, et seal ühtegi pauku ei tehta, vaid pigem seda, et nad suudavad need lahingud ja konfliktid oma võimetega lahendada, kindlasti mitte nii peenelt ja modernselt, nagu seda täna tehakse, aga sellegipoolest võimelised,» sõnas ta.

«Kindel on see, et NATO ja rahvusvaheline avalikkus ei tolereeri mingisuguseid terrorismikoldeid Afganistanis, kui neid peaks tekkima, siis nende vastu NATO tegutseb ilmselt ise ja mitte Afganistani jõududega, või koos, aga mitte ei lase nendega ainult afgaanidel tegeleda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles