Eestlane New Yorgis orkaaniootusest: varusime koju vett, toitu ja küünlaid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA idarannikul tehti ettevalmistusi orkaani Sandy saabumiseks.
USA idarannikul tehti ettevalmistusi orkaani Sandy saabumiseks. Foto: SCANPIX

New Yorgis elava eestlanna Karoliina Raudsepa sõnul on seal praeguseks tuul juba väga tugev, murdunud on palju puid ning maha sadanud liiklusmärgid ja foorid. Orkaan peaks maale jõudma umbes nelja tunni pärast.

«Veel reede õhtul suhtuti orkaanihoiatusse suure skeptilisusega, sest alles eelmisel aastal hirmutati orkaan Irene'iga, mis linnast tegelikult mööda läks,» rääkis Raudsepp. «Laupäeva õhtuks oli aga juba selge, et päris kergelt New York seekord ei pääse.»

Ilm hakkas ära keerama pühapäeva hommikul ja teatati, et sama päeva õhtul läheb kinni kogu ühistranspordisüsteem. Seejärel teatasid ka enamus tööandjaid, et inimesed tööle ei pea minema.

«Praegu on tänaval ainult mõni uudishimulik ning paar õnnetut koeraomanikku. Tuul on iiliti nii kohutavalt tugev, et tekib tahtmine millestki kinni hoida. Ja seni tundub, et tõesti läheb iga tunniga hullemaks,» kirjeldas Raudsepp.

Tema sõnul on rannikuäärsetelt aladelt inimesed evakueeritud, ka mõned tema töökaaslased. Samuti on hakatud välja lülitama elektrit - väidetavalt süsteemi kaitseks.

«Igatahes hetkel küll tundub, et linnavalitsus käitub organiseeritult ja plaanikohaselt. Paanikat tunda ei ole,» ütles ta. «Näiteks saab liituda hädaolukordade sõnumilistiga, nii et olen saanud sõnumeid kõigi tähtsate muutuste kohta nagu tunnelite või sildade sulgemine.»

Raudsepa sõnul räägitakse, et metroo võib kuni 1.5 meetri vee alla minna ja seega ei avata seda veel ka siis, kui torm tegelikult juba möödas on ning ilmselt nii mõndagi ootab ees paaritunnine jalutuskäik tööle.

«Varusime korterisse vett, paari päeva jagu süüa ning küünlaid. Paistis, et kogu New York käitus nii. Poodides olid enneolematud järjekorrad, eriti hull oli olukord mõnedes Manhattani piirkondades,» kirjeldas ta ning nentis, et eriti ei oska veel keegi ette valmistuda, kuna pole täpselt teada, kui hulluks olukord võib minna.

Uudistes räägitakse Raudsepa sõnul tõenäoliselt kõigest üledramatiseeritult, aga kui elekter peaks mitmeks päevaks ära minema, siis võib olukord keeruliseks minna.

«Ma istun küll rahulikult kodus, aga mul on tähtsad asjad ühte seljakotti kokku pandud juhuks, kui ka mulle evakueerimiskäsk tuleb,» rääkis Raudsepp. «Paari tunni pärast lähen pistan nina jälle maja uksest välja ja vaatan, kuidas tänaval on. Aga enam eriti tänavale kõndima küll minna ei taha.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles