Soome ja Rootsi kavatsevad osaleda Islandi õhuruumi kaitses

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islandi lõunaosas asuv linn Vik
Islandi lõunaosas asuv linn Vik Foto: SCANPIX
Soome vastab jaatavalt Islandi varasemalt esitatud soovile, et Soome osaleks Islandi õhuruumi valvemissioonil, ütles täna Helsingis toimunud briifingul Soome peaminister Jyrki Katainen. Sarnaselt kavatseb anda jaatava vastuse Islandile ka Rootsi, ütles sealsamas Rootsi peaminister Fredrik Reinfeldt.
 

Mõlemad peaministrid rõhutasid, et lõplik otsus vajab veel heakskiitu nii NATO nõukogu poolt kui Soome ja Rootsi siseriiklikke otsuseid. Reinfeldt lisas, et on juba Rootsi riigipäeva erakondadega konsultatsioone pidanud.

Soome ja Rootsi osalemine missioonil toimuks 2014. aasta jaanuarist aprillini. Esialgu ei ole selge, kas Soome ja Rootsi poolt Islandile saadetavad lennukid oleksid relvastatud või mitte. Soome peaminister Kataineni sõnul ei ole see Soome lennukite puhul välistatud, kuid üksikasju pole veel kokku lepitud.

Islandi peaminister Jóhanna Sigurdardottir ütles, et tal on hea meel, kui Soome ja Rootsi osalemine õhukaitsemissioonis teoks saab.

See ei tähenda, nagu kavatseks Soome edaspidi osaleda ka Balti riikide õhuruumi valvamises.

Soome ja Rootsi lennukid oleksid ametlikult Islandi õhukaitsemissioonil abistamas Norrat, kes on sarnaselt Islandiga NATO liige. 

Taani peaminister Helle Thorning-Schmidt märkis, et NATOsse mittekuuluvate Soome ja Rootsi osalemine Islandi ōhukaitsel vabastab teiste riikide ressursse muudeks ülesanneteks, sh Balti riikide õhuruumi valvamiseks.

Põhjamaade peaministrid arutasid täna koostööd julgeoleku- ja kaitsepoliitikas Helsingis toimuval Põhjamaade nõukogu koosolekul.

Soome peaminister Jyrki Katainen ütles Helsingis ajakirjanikele, et Soome tulevane osalus Islandi õhuturbemissioonil ei tähenda seda, nagu edaspidi kavatseks Soome osaleda oma lennukitega ka Balti riikide õhuruumi valvamises.

«Sellel (islandi õhuruumi valvamisel)ei ole midagi tegemist Balti riikide õhuturbega ja Balti riigid ei ole kunagi isegi sellist soovi avaldanud. Me ei saa proovidagi sinna minna, kui asjassepuutuvad riigid pole sellest huvitatud,» ütles Katainen.

«Siin poleks tegu enam Põhjamaade kaitsekoostööga - need on väga erinevad asjad,» lisas Katainen.

Ajakirjaniku reisikulud Helsingisse tasus Põhjamaade Nõukogu 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles