Ministeerium: linnavalitsus läks kurjategija palkamisel seadusega vastuollu

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtla-Järve linnavalitsuse hoone
Kohtla-Järve linnavalitsuse hoone Foto: Sulev Koppel / SL Õhtuleht

Rahandusministeeriumi hinnangul rikkus Kohtla-Järve linnavalitsus avaliku teenistuse seadust, võttes teenistusse võimuga liialdamise eest tingimisi vanglakaristust kandva Andrei Poludetkini.

Põhjarannik avalikustas eelmisel nädalal, et Kohtla-Järve linnavalitsus võttis oktoobri alguses transpordi spetsialisti ametikohale tööle endise politseiniku Andrei Poludetkini, kes kannab karistust võimuga liialdamise ja vägivallatsemise eest.

Kuigi avaliku teenistuse seaduse kohaselt ei või tahtlikult toimepandud kuriteo eest karistust kandvat isikut kohaliku omavalitsuse ametnikuna teenistusse võtta, leidis Kohtla-Järve linnasekretär Anna Generalova, et Poludetkini tööle võtmisega pole seadust rikutud. Ta viitas riigikohtu otsusele, mis tühistas Viru maakohtu poolt Poludetkinile määratud lisakaristuse.

Põhjarannik saatis Poludetkini ametnikuna tööle võtmise seaduslikkuse kontrollimiseks päringu rahandusministeeriumile, kelle ülesandeks on ka avaliku teenistuse põhiväärtuste ja eetika tugevdamine.

Ministeeriumi riigihalduse ja avaliku teenistuse osakonna nõuniku kt Kaidi Meristo märkis oma vastuses, et avaliku teenistuse seadus ei luba teenistusse võtta isikut, kellel on kehtiv karistus tahtlikult toime pandud kuriteo eest. «Teie poolt viidatud kohtulahenditest tulenevalt on Andrei Poludetkinile määratud kahe aasta ja kaheksa kuune tingimisi vangistus. Otsus on 22.06.2012 riigikohtu otsusega jõustunud. Sellistel asjaoludel ei oleks tohtinud Poludetkinit teenistusse võtta,» teatas Meristo ajalehele.

Meristo sõnul ei anna riigikohtu otsus lisakaristuse muutmise osas Kohtla-Järve linnavalitsusele alust Poludetkin tööle võtta. «Linnasekretär on ekslikult viidanud riigikohtu otsusepunktile 11, millega riigikohus tühistas Viru maakohtu otsuse lisakaristuse osas,» märkis ta.

Põhjarannik edastas rahandusministeeriumi seisukoha Kohtla-Järvele ning tegi järelepärimise, millal vabastatakse ebaseduslikult ametisse määratud Andrei Poludetkin ametist, küsides ühtlasi, kes vastutab Kohtla-Järve linnavalitsuses selle eest, et tööle võeti kriminaalkorras karistatud inimene ning rikuti sellega seadust.

Kohtla-Järve linnavalitsuselt saadud kirjast selgub, et nende küsimuste raskusaste vajab vähemalt nädalast mõtlemisaega.

Viru maakohus mõistis Poludetkini mullu süüdi politseinikuna ebaseadusliku jõu kasutamises ning karistas teda kahe aasta ja kaheksa kuu pikkuse tingimisi vangistusega ja kontrollnõuete täitmisega. Lisakaristusena võttis maakohus talt kolmeks aastaks ära õiguse töötada ametikohal, kus tal on juhtimis-, haldamis- või järelevalveülesanded või võimuesindaja ülesanded.

Riigikohtus see lisakaristus tühistati ning asendati keeluga töötada vahetu sunni kohaldamise, erivahendi või relva kasutamisega seonduval ametikohal. Muus osas jättis riigikohus maa- ja ringkonnakohtu otsused muutmata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles