Eestlane New Yorgis: paljud eirasid evakuatsioonikäsku

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sandy tekitatud purustused New Yorgis Queensis.
Sandy tekitatud purustused New Yorgis Queensis. Foto: SCANPIX

New Yorgis elava analüütiku Arno Puskari sõnul oli linn tormi eel rahulik ja  paljud kohalikud elanikud ei võtnud evakuatsioonikäsku kuulda, sest ka varem on antud sääraseid hoiatusi ning suuremat ohtu pole olnud.

Puskar ütles Postimehele, et pühapäeval oli pilves ja tuuline ning anti tormihoiatus esmaspäeva pärastlõunaks. «Inimesed käisid küünlaid, taskulampe ja patareisid ostmas. Poed olid nendest peaaegu tühjad. Toidupoed olid rahvast täis, inimesed aga erilises paanikas ei olnud,» rääkis ta.

Puskari kirjelduse kohaselt tundus inimestele, et ees on paar päeva koledat ilma ning parem on olla kodus. «Esmaspäeval hommikul oli juba üsna tuuline ja aeg-ajalt sadas vihma. Suuremad vihmad jäid New Yorgist lõuna poole. Otsustasime lõuna paiku teha ühe jalatuskäigu. Imestasin, et toidupood oli veel lahti - silt ukse peal ütles, et kell 13 pannakse kinni,» lausus ta ja lisas, et kuigi piim, sai ja liha olid otsas, siis muud kaupa jätkus.

Puskari elukohas evakueerimise käsku ei antud, küll aga evakueeriti inimesi veeäärsetes piirkondades.

Tund aega hiljem oli tunne, nagu oleks olnud väike maavärin.

Esmaspäeva õhtul oli tunda tuule tugevnemist. «Minu korter on seitsmendal ja viimasel korrusel nurga peal, nii et tuult oli hästi kuulda. Tund aega hiljem oli tunne, nagu oleks olnud väike maavärin. Siis varsti jälle. Ei tahtnud uskuda, et tuul paneb meie kortermaja kõikuma, aga nii oli,» kirjeldas Puskar toimunut.

«Imestasin et selline uus, madal ja lai ehitus kõigub tuulega. See kestis päris mitu tundi. Aknast välja vaadates nägime, et oleks eemal nagu välgulöögid, aga äike see ei olnud. Tegu oli plahvatustega elektrijaamas,» rääkis ta.

Puskari sõnul näidati televiisorist, kuidas õhtune meretõus ja Sandy kõvemad tuuled üheaegselt tulid. Ta arvas, et see oligi põhjus, miks Manhattani ja Brooklyni veeäärsed piirkonnad nii kiiresti üle ujutati. «Nägin telekast, kuidas pool Manhattanit langes pimedusse, ja läksin magama, lootes, et siin Brooklynis sellist asja ei juhtu,» ütles ta.

Puskar lisas, et tema tuttavatele Manhattanil on lubatud elektri ja vee naasmist nädala lõpuks. Teisipäeva hommikul oli Puskaril elekter, küte ja ka internetiühendus olemas. Tööle Wall Streetile ta minema ei pidanud, kuna piirkond oli elektrita ning metroo ei sõitnud. « Praegu linnavalitsus ei tea veel, kui kaua võtab metroo taaskäivitamine, sest tunnelid on vett täis,» ütles ta.

Kohalik toidupood oli teisipäeva pärastlõunal tema sõnul küll avatud, aga riiulid olid tühjad. Sillad, mis ühendavad New Yorki mandriga on liiklusele jätkuvalt suletud. «Kuna elektri saavad Manhattani lõunaosa elanikud tagasi alles nädala lõpul ja ka metroo käivitamist pole varem loota, kestab New Yorgis eriolukord veel mitu päeva,» ütles Puskar.

Esmaspäeva õhtul USA idarannikule jõudnud torm ujutas üle osa Manhattanist, halvas transpordi ja jättis New Yorgis elektrita pool miljonit inimest. USA president Barack Obama kuulutas teisipäeval New Yorgi osariigi «suurkatastroofi» piirkonnaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles