Muusikaekspordi projektid said EAÜ-lt üle 25 000 euro

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ewert and The Two Dragons.
Ewert and The Two Dragons. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Eesti Autorite Ühing (EAÜ) toetas MTÜ Eesti Muusika Ekspordi vahendusel 19 muusikaekspordi projekti summas 26 504 eurot.

Kuueliikmeline komisjon, kuhu kuulusid Juko-Mart Kõlar (MTÜ Eesti Muusika Eksport), Kristiina Alliksaar (Tallinn Music Week), Jüri Makarov (Viljandi Kultuuriakadeemia), Danel Pandre (Crunch Industry OÜ), Maria Mölder (Eesti Heliloojate Liit) ja Kristjan Mazurtšak (Eesti JazzLiit), otsustas toetada 19 projekti kogusummas 26 504 eurot ja jätta ülejäänud osa (8496 eurot) eksporditoetuste reservi.

Komisjoniliikmed hindasid iga projekti otsest mõju muusika ekspordile, kavandatud tegevuste läbimõeldust (kinnitatud tegevusplaan), süstemaatilisust (pikemaajaline perspektiiv) ja taotleja senist tegevust ning võimekust.

Näiteks toetati 4000 euroga Ewert and the Two Dragonsi ja Iirise  promotsiooni ning USA ja Euroopa kontsertturneesid, samuti ansambli Metsatöll kontsertturneed.

Täielikku nimekirja toetust saanud projektidest vaata siit.

Jüri Makarov ütles seekordset taotlusvooru kommenteerides, et sel korral ei olnudki võimalik kogu raha ära jagada, sest sobilikke kandidaate lihtsalt polnud.

«Kui raha oleks rohkem, annaks rohkem, aga mis jääb siis teistele? Kes on teised? Kas uustulnukad ei saagi või peaksid veidi rohkem oma plaane avama ja läbi mõtlema. Kohati tundub mulle, et EME on koht, kuhu kirjutatakse taotlus selleks, et äkki saab toetust («mul üks tuttav sai!»),» ütles Makarov.

«Jätkuvalt on ennast üles andnud riikliku toetusega projektid – palun ärge tehke seda –, kui kultuuriministeerium pole teile juba eraldanud raha, siis te pole oma projekti neile piisavalt selgitanud. Aga EME on mõeldud ikkagi rohkem indidele, kes riigilt ei saa midagi,» rõhutas Makarov.

Tallinn Music Weeki esindav Kristiina Alliksaar kritiseeris, et kõige rohkem annab tunda strateegilise mõtlemise ja planeerimise vajakajäämine, mis on eelduseks igale edule. «Liiga palju on taotlusi stiilis «andke raha, siis me vaatame», ilma reaalselt läbimõeldud sammudeta,» ütles Alliksaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles