Tüür: rahvuslaste edu näitab Ukraina valimiste suhtelist vabadust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TÜ politoloog Karmo Tüür.
TÜ politoloog Karmo Tüür. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Politoloog Karmo Tüüri hinnangul olid Ukraina parlamendivalimised küll poolvabad, ent rahvuslaste edu näitab, et administratsioon ei moonutanud üldist pilti.

Tüür ütles BNSile, et äärmuslikud hinnangud Ukraina valmistele pole kohased. «Kindlasti pole tegu täielise demokraatiaga, kuid ka mitte absoluutse vähikäiguga,» sõnas ta.

«Valimiste korraldamine olukorras, kus peamine poliitiline konkurent istub vangikongis, näeb välja pehmelt öeldes veidravõitu. Lisaks administratiivse ressursi kasutamine ja kõik muu, mis käib poolvabade valimiste juurde,» selgitas Tüür.

Samas näitab politoloogi hinnangul natsionalistide läbimurre seda, et president Viktor Janukovitši meeskond ei moonutanud üldist pilti. «Sedasorti seltskonnad saavad praegu igal pool oma 5-15 protsenti häältest, seda nii rahumeelsetes heaoluriikides kui rahututes ääremaades,» sõnas ta.

Rahvuslaste esiletõusu põhjustena tõi ta esile nii universaalse – üha pealetükkivama väliskeskkonna – kui ka teise ja olulisema, Ukrainale iseloomuliku heitluse vene keele poolt ja vastu.

«Kui Janukovitši meeskond oleks kontrollinud kogu olukorda, siis oleks tülikatele rahvuslastele antud palju vähem hingamisruumi. Kuna seda aga ei juhtunud, siis on kaks varianti – kas praeguse Ukraina presidendi meeskond on ülihea taktikaline mängur või olid valimised siiski vähemalt osaliselt vabad,» sõnas Tüür.

Ukraina valimistel on pärast 93,05 protsendi andmete laekumist parteinimekirjade alusel liidripositsioonil Regioonide Partei 31 protsendiga häältest.

Teisel kohal on valimisliit Batkivštšõna 24,84 protsendi häältega, järgnevad Vitali Klitško UDAR 13,62 protsendiga ja kommunistid 13,57 protsendi häältega. Ühendus Svoboda pälvis kümme protsenti häältest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles