Panganeiud asuvad üha enam peret kasvatama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Pangaametnikele on torganud silma viimasel ajal suurenenud lapseootel naistöötajate arv. Kas tegu on raskete aegade tõttu kodusele rahulikumale elule suundumise sooviga või juhuste kokkusattumisega, ei osata hinnata.

Üks liisingutöötaja rääkis Postimees.ee'le, et nende kontoris on viimasel ajal ringi jalutamas näha üllatavalt palju rasedaid naisi: «Kui harilikult on rasedad 1-2 naist korraga, siis sügisest alates on 11-12 naist, täpselt ei olegi kokku lugenud,» rääkis ta. Ta ei osanud arvata, mis selle buumi on põhjustanud.

Postimees.ee uuris Eesti kahelt suuremalt pangalt, kas nende naistöötajad on hakanud tavapärasest enam peret planeerima. Kuna nende töötajate kohta, kes peatselt sünnituspuhkusele jääma peaksid, pangad statistikat ei tee, anti andmed kodus pisikesi beebisid kasvatavate töötajate kohta.

SEB kommunikatsioonijuht Silver Vohu ütles, et märtsikuu lõpu seisuga on AS SEB Pank grupis sünnituslehel ja lapsehoolduspuhkusel kokku 177 töötajat, tütarettevõtetes (SEB Liising, SEB Varahaldus, SEB Elu- ja Pensionikindlustus, SEB Enskilda) oli beebiga kodus 38 töötajat.

See moodustab kogu töötajaskonnast 12,5 protsenti.

«2009.aasta märtsikuud võrreldes aasta varasemaga on sünnituslehel ja lapsehoolduspuhkusel olijate protsent tõusnud 16 protsenti,» tõi Vohu välja. Aasta tagasi oli beebiga kodus 184 SEB grupi töötajat, mis moodustas 10 protsenti kogu töötajaskonnast.

Swedbanki töötajate hulgas on võrreldes eelmise aasta veebruari lõpuga kasvanud lapsehooldusel olevate inimeste arv 49 inimese võrra, mis teeb aastataguse ajaga võrreldes kasvu 14 protsenti.

Esialgsetel andmetel on märtsi lõpus lapsehoolduspuhkusel kokku 394 inimest, mis moodustab kogu töötajaskonnast 12 protsenti. Lisaks on veel 92 inimest sünnituslehel, edastas Swedbanki pressiesindaja andmed.

«Ilmselt võib öelda, et lapsesaamissoov on võrreldes aastataguse ajaga mõnevõrra kasvanud. Arvestades, et ka üldiselt on Eestis iive paranenud ja pangas on pea 80 protsenti naistöötajaid, on see ka loomulik,» leidis Swedbanki pressiesindaja Kristi Künnapas. Tema arvates ei saa siin aga näha seost raskete ja segaste aegadega majanduses.

Nädala algul tutvustatud Praxise uuringust vanemahüvitise mõjude kohta selgus, et oluliselt on vanemahüvitis mõjutanud kõrgemapalgalisi naisi, kes on hakanud sünnitama teist ja kolmandat last. Samuti on kõrgelt haritud ja hästi teenivad naised läinud seda teed, et saavad mitu last järjest. Uuringust selgus ka, et vanemahüvitise saajate seas on kõige enam kasvanud nende naiste arv, kes saavad hüvitist oma eelmise palga ulatuses. Nende arv on tõusnud 40 protsendilt 56-le. Pisut on kasvanud ka maksimummääras hüvitise saajate arv.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles