Eesti jalaväekompanii Afganistanis viis läbi eduka julgestusoperatsiooni

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estcoy 7 Afganistanis
Estcoy 7 Afganistanis Foto: Evelyn Kaldoja

Eesti jalaväekompanii (ESTCOY-7) viis möödunud nädalal läbi julgestusoperatsiooni, mille käigus leiti seitse isevalmistatud lõhkekeha (IED), nende valmistamise komponente, relvi ja narkootikume ning tagati varustuskonvoi liikumine Helmandi provintsi keskosas.


«Operatsioon oli keeruline, kuna vastane oli planeeritud marsruudi kraaviga läbi lõiganud. See aga tähendas vastase lahingkontaktidega sidumist, et pioneerid saaksid tee korda teha,» selgitas ESTCOY-7 ülem major Raigo Paimla. «Saime ülesandega hakkama, lisaväärtusena tuleb käsitleda IEDde avastamist piirkonnas, mis oleksid võinud nii liitlastele kui kohalikele palju kurja teha,» lisas major Paimla.

Helmandi provintsi keskosas Lashkar Gah linnast läänes Nad-e-Ali aladel tehtud operatsioon jagunes kahte etappi. Esimeses etapis julgestas Eesti jalaväekompanii Ühendkuningriigi pioneeride teeparandustöid tagalakonvoi marsruudil, samuti suruti vastane lahingkontaktidega konvoi liikumise marsruudist eemale.

Operatsiooni teises etapis julgestas Eesti jalaväekompanii koos Briti üksustega varustuskonvoi liikumist Camp Bastioni sõjaväebaasist liitlaste  patrullbaasi Nad-e-Alis. Konvoi transportis peamiselt ehitusmaterjale, mille abil rajatakse uus baas suurendamaks Nad-e-Ali piirkonna turvalisust. Praegune baasi asukohana kasutatav koolihoone tahetakse sügiseks avada kohalikele kooliõpilastele.

Nad-e-Ali piirkond puhastati Afganistani valitsusvastaste jõukudest möödunud aasta detsembris läbi viidud suuroperatsiooni Sond Chara käigus, kus osalesid Eesti jalaväelaste- ja miinipildurite kõrval Suurbritannia, Taani ja Afganistani Rahvusarmee üksused. Julgeolekuolukord piirkonnas ei ole siiski stabiilne naabruses paiknevate valitsusvastaste redupaikade tõttu.

Eesti kontingent ESTCON-6 alustas teenistust Lõuna - Afganistanis Helmandi provintsis Ühendkuningriigi juhitava Helmandi sihtüksuse (Helmand Task Force on brigaadi ekvivalent) koosseisus eelmise aasta novembri alguses.

Eesti kaitsevägi osaleb Afganistani Islamivabariigis sõjalisel operatsioonil alates 2003. aastast. Eesti motoriseeritud jalaväekompaniid (ESTCOY-7) juhib major Raigo Paimla ja logistilise toetuselemendi (NSE-6) ülemaks on leitnant Andres Ojalt. Hetkel teenib Afganistanis ligikaudu 150 Eesti kaitseväelast. Afganistani rahvusvaheliste julgeolekujõudude koosseisus on esindatud 42 riiki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles