Ilves: Eesti sisejulgeolekut kaitsvatel ametnikel enestel peab olema kindlustunne

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves.
Toomas Hendrik Ilves. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

«Peame oluliseks nähtavat, usutavat ja heidutavat riigikaitset, mis aitab Eestil püsida, samas on tähtis mitte unustada, et Eesti ja meie inimeste julgeolek on täpselt nii hästi kaitstud, kui kindlalt on hoitud Eesti siseturvalisus,» ütles president Toomas Hendrik Ilves piirivalve 90. aastapäeva tänasel pidulikul vastuvõtul.

Eesti siseturvalisuse valvurid meie õigusriigi müüril on üheks ametiks liidetud kodakondsus- ja migratsioonivaldkond, piirivalve ja politsei koos päästeameti ja kaitsepolitseiga, tõdes riigipea, lisades: «Teile kuulub minu kui presidendi ja kui kodaniku usaldus.»

«Eesti edu arvutikuritegude avastamisel või nutikus piiri valvamisel on paljudele riikidele eeskujuks ja siia tullakse õppima, mis on tugev tunnustus, eriti kui meenutame rasket algust 20 aastat tagasi,» ütles president Ilves. «Lisaks on meie piirivalvurid andnud mõistele kindel piir 21. sajandile kohase tähenduse: piir on hästi valvatud, selleks on õppinud mehed ja kaasaegne tehnika, mida kinnitab ebaseaduslike piiriületajate kiire tabamine ja väga ladus rahvusvaheline koostöö; teisalt on tagatud isikute vaba liikumine, mis vastab Schengeni viisaruumi põhimõtetele.»

President Ilves meenutas, et siseturvalisuse hoidjad peavad olema kodanikele lähedal, nähtavad ja seaduslikult jõulised ning muuhulgas on selleks vajalikud senisest paremad riskianalüüsid ning ohuhinnangutes tuleb keskenduda ka avalikule turvatundele.

Ta pidas eriliselt vajalikuks, et Eesti sisejulgeolekut kaitsvatel – ja seega meie kõigi turvalisust kaitsvatel – ametnikel oleks endal kindlustunne.

«Esmalt muidugi teie endi kindel veendumus, et politsei ja piirivalve suudavad anda Eestile ja meie inimestele turvatunde ning kui see mingil põhjusel kõikuma lööb, siis on teil piisavalt tarkust ja jõudu, et see taastada,» rääkis president Ilves. «Kindlustunne tähendab sedagi, et ametkondlikud suured muudatused on ratsionaalsed, parimal viisil selgitatud, need annavad jõudu juurde ega võta vähemaks tööindu.»

See tähendab kindlustunnet, et teil on parimad võimalikud juhid, kes oskavad seista Eesti turvalisuse, aga sama kirglikult ka oma alluvate eest, sõnas riigipea.

«See tähendab ka teadmist, et riik, keda te teenite, ei suhtu raamatupidajaliku külmusega oma korrakaitsjate palgamuresse. Ning kui keegi ründab riiki esindavat korrakaitsjat, siis võrdub see riigi ründamisega ja riik karistab süüdlast reaalselt,» rõhutas president Ilves.

Ta tänas piirivalvureid ja politseinikke senise teenistuse eest ning nende lähedasi toetuse ja mõistmise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles