Treial: laste ja perede toetussüsteem vajab tasakaalustamist

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mai Treial
Mai Treial Foto: Andres Teiss/Postimees.

Riigikogu Eestimaa Rahvaliidu fraktsiooni aseesimehe Mai Treiali sõnul kätkeb valitsuse ettepanek kaotada laste arvuga seotud tulumaksuvabastus ning jätta vanemahüvitise ülempiir muutmata ohtu sotsiaalse ebavõrdsuse süvenemiseks.

Treiali hinnangul aitab vanemahüvitise ülempiiri alandamine vähendada sotsiaalset
ebavõrdsust, vahendas erakonna pressiesindaja.

«Praegu maksab riik 2,2-miljardilisest vanemahüvitisest umbes 80 protsenti 10 protsendile hüvitise saajatele,» põhjendas ta.

Treiali sõnul on laste ja perede toetussüsteem tasakaalust väljas.

«Kui 2008. aastal maksis riik 1,8 miljardit 17 000 lapsevanemale, siis ülejäänud laste- ja peretoetusteks maksti 1,12 miljardit 265 000 toetusesaajale,» rääkis Treial.

Tema hinnangul süveneb sündimust soodustavate toetuste ja perede elukvaliteedi parandamiseks mõeldud toetuste ebavõrdelisus, ja seda viimaste kahjuks.

Treial märkis, et rahandusminister soovib kokku hoida nende arvelt, kes ennast ise
kaitsta ei suuda.

«Kas see on sotsiaaldemokraatide valimislubaduse «inimene eelkõige» nüüdisaegne käsitus, kaitsmaks liberaalset maailmavaadet parempoolses koalitsioonis?» küsis Treial.

«Lapse kasvatamisel peab riik toeks olema kõigil eluetappidel kuni täiskasvanuks saamiseni. Peretoetuste määrad ning mitmekesisus peavad andma piisava kindlustunde pere loomiseks ja arenemiseks,» lisas Treial.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles