Poola diplomaat: me ei nõustu Vene sõjaväe vaatlejate alalise kohalolekuga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene ohvitseri päikeseprillidelt peegeldub Qabala radarijaam Aserbaidžaanis.
Vene ohvitseri päikeseprillidelt peegeldub Qabala radarijaam Aserbaidžaanis. Foto: Reuters / Scanpix

Poola nõustub USA administratsiooni ükskõik missuguse otsusega raketikilbi suhtes, kuid ei lepi projekti teostamise korral Vene sõjaväelaste alalise viibimisega oma pinnal.


«Oleme nõus lähenemisega, mille USA uus administratsioon välja töötab, sest Poola sai ju ettepaneku raketikilbibaasi rajamiseks USA eelmiselt administratsioonilt,» ütles Jerzy Bahr, kes on Poola suursaadik Venemaal.

Interfaxiga vestelnud diplomaadi sõnul on praegu vara öelda, kas Ühendriigid loobuvad raketikilbi osiste Poola ja Tšehhi paigutamise plaanist. «Küsimusse on tekkinud uusi elemente, teatud lootused on seotud Venemaaga ja tema mõjuga Iraanile,» tunnistas diplomaat.

Ta rõhutas, et raketikilp ei ole Poola jaoks kunagi olnud Venemaa-vastase suunitlusega.

«Me ei saa niisuguse lähenemisega nõustuda. Poola on Venemaa naaber, austab oma naabreid ning väärtustab head läbisaamist. Poola on piisavalt kaine mõtlemisega, et mitte kavandada mingeid samme Venemaa ohustamiseks. Küsimuse niisugune asetus on meie meelest absurdne,» sõnas saadik.

Ent vastates küsimusele, kas Poola võiks raketikilbiprojekti teoks saamise korral Venemaale mingeid järeleandmisi teha, ütles Bahr: «Ma ei tahaks üksikasjadesse laskuda, kuna ei ole asjatundja. Kuid Poola ei nõustu sellega, et monitooring (püüdurrakettide baasis) tähendaks Vene sõjaväelaste alalist kohalolekut Poola territooriumil.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles