Koidula piiripunkti ooteala töötajad võimaldasid piiriületamise rikkumisi

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koidula piiripunkt
Koidula piiripunkt Foto: Toomas Huik

Politsei- ja piirivalveameti järelevalve tuvastas, et Koidula piiripunkti ooteala töötajad rikkusid korda, lubades mõnd autot üle piiri ka valede andmetega.

Koidula maanteepiiripunkti töötajad panid mõnda aega tagasi tähele, et mõned isikud ületasid riigipiiri ebaharilikult tihedalt. Sellest teavitati politsei- ja piirivalveametit, kes alustas järelevalvet.

«Järelevalve teostamisel keskenduti Koidula ooteala töötajate poolt piiriületuse ootejärjekorra andmekogusse kantud andmete õiguspärasuse kontrollimisele,» sõnas siseministeeeriumi pressiesindaja Mihkel Loide. Riiklikku järelevalvet halduslepinguga üle antud andmekogu haldamise üle teeb siseministri volitusel politsei- ja piirivalveamet. Koidula piiripunkti ooteala haldaja on Paldiski Sadamate AS.

Järelevalve viidi politsei- ja piirivalveametis läbi oktoobrikuus viie päeva jooksul. «Analüüs tuvastas kõrvalekaldeid sõidukite ootejärjekorda võtmise, ootejärjekorras ootamise, ooteala kasutamise ning maanteepunkti suunamise korra õiguspärases täitmises,» vahendas Loide.  

Rikkumine seisnes selles, et ooteala töötajad võimaldasid teatud autodel lubatust sagedamini üle piiri käia. Nii lubati üle piiri autosid, mille registreerimisnumber oli andmebaasi sisestatud väikeste erinevustega. Seda, mis eesmärgil sellised piiriületused toimusid, PPA ei kontrollinud. Võib vaid oletada, et sõitjad tegelesid kütuseveoga.

Rikkujateks olid Paldiski Sadamate AS-is töötanud piiripunkti ooteala töötajad ja need rikkumised olid korduvad.

PPA tegi pistelise väljavõtte logidest ning avastas maikuus rikkumisele viitavaid andmete muutmisi. Tänavu mais oli tehtud 40 juhul andmetes parandusi, luues sellega eelistatud olukordi piirijärjekorra koha võtmisel. Kõik rikkumised olid sama tüüpi.

Samas kontrolliti ka hilisemaid logisid, kus sarnaseid andmete muutmisi ei leidunud, täpsustas Loide.

Nüüd edastas politsei- ja piirivalveamet tulemused siseministeeriumile, kes peab otsustama sanktsioonid. «Siseministeerium kujundab otsuse lepingust tulenevate sanktsioonide rakendamise osas, kui on saanud Koidula piiripunkti ooteala haldajalt Paldiski Sadamad AS-ilt täpsustavatele küsimustele vastused,» märkis Loide.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles