Reinsalu: riigikaitse seadused on ajale jalgu jäänud

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu
Urmas Reinsalu Foto: Liis Treimann

Kaitseminister Urmas Reinsalu ütles Roostal kõrgemate riigikaitsekursuste jätkukursusel, et praegused rahuaja riigikaitse ja sõjaaja riigikaitse seadus on kiiresti muutuvas maailmas ajale jalgu jäänud, mistõttu nõuab riigikaitse lai käsitlus uut seadust.

Tema sõnul esitab kaitseministeerium veel sel aastal valitsusele riigikaitse seaduse rohelise raamatu ning riigikogu menetlusse jõuab eelnõu järgmisel aastal. «Uue riigikaitse seadusega peame saavutama, et riik käsitleb julgeolekulist toimimist rahu ja sõja ajal ühtselt,» ütles Reinsalu kaitseministeeriumi teatel ja lisas, et asutused, millele on sõja ajal ette nähtud konkreetsed ülesanded, peaksid nende valdkondade eest vastutama ka rahu ajal.

Reinsalu märkis ka, et laia riigikaitse käsitluse rakendamiseks peavad riigiasutused hakkama oma tööd rohkem koordineerima. «Asutused peavad olema ühiselt riigi kui terviku eest väljas, mitte mõtlema kitsalt ametkondlikke piire pidi,» lausus ta.

Reinsalu lõpetas oma ettekandega kõrgemate riigikaitsekursuste esimese jätkukursuse, kus osalesid arvamusliidrid, ettevõtjad ja ühiskonnategelased esimeselt viielt põhikursuselt, mis toimusid aastatel 1999–2001. Kursused avas president Toomas Hendrik Ilves ja neil võttis sõna ka kaitseväe juhataja brigaadikindral Riho Terras.

Järgemööda kutsutakse oma teadmisi uuendama ka kõik teised põhikursuste lõpetajad. Kokku on kõrgematel riigikaitsekursustel 13 aasta jooksul osalenud 1300 inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles