Mari Vanaselja: Sandy tõesti ei petnud lootusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Orkaan Sandy tekitatud üleujutus ja kahjustatud ehitised New Jersey rannaalal
Orkaan Sandy tekitatud üleujutus ja kahjustatud ehitised New Jersey rannaalal Foto: SCANPIX

Arter palus meie mittekoosseisulistel korrespondentidel orkaani Sandy epitsentrist ette kanda, kas neil püsib eluvaim sees või on nad juba põlvini vees.

New York, selle ümbrus ja naabruses asuv New Jersey osariik valmistusid Sandy saabumiseks juba reedest alates. Poodides olid pikad järjekorrad toiduainete ja joogivee varumiseks. Ehitustarvete poodidest osteti lauamaterjali ja kotte liivaga täitmiseks, et kaitsta oma kodu pealetungiva vee ja tugeva tuule eest.

Sandy saabumise tegi eriti ohtlikuks just mitmete ohtlike asjaolude kokkulangemine. Samaaegselt orkaaniga oli saabumas ka tugevaim merevee tõus, kuna kuu oli täiskuu faasis. Sellal, kui Sandy ida poolt siia liikus, oli ka läänest ja põhjast lähenemas New Yorgi poole torm. Ennustati, kui need kaks kohtuvad, tekib nn perfect-torm, mida on ka ühes Hollywoodi filmis näidatud.

Peab ütlema, et Sandy tõesti ei petnud lootusi. Tuule tugevus ulatus puhanguti kuni 100 miilini tunnis. Tuul kestis mitmeid tunde ning kiskus üles palju tohutusuuri puid koos juurtega. Linnas murdus 90-korruselise maja ehitusel kraana nokk, mis kõlkus abitult tuule käes. Valitses tõsine oht, et see võib kukkuda ja põhjustada suuri purustus. Terve 57. tänav suleti ja inimesed lähedalolevatest majadest evakueeriti.

Kõige hullemat kahju tekitas aga vee pealetung. Hudsoni ja Ida jõgi, mis ümbritsevad Manhattanit, tõusid üle kallaste ja ujutasid üle terve alllinna, Downtowni. Vesi tungis metrootunnelitesse ja elamute keldritesse. Õnneks oli metroo kinni juba laupäeva õhtust alates, suletud olid ka kõik sillad ja tunnelid. Broadway etendused olid ära jäetud ja Starbucksi kohvikud suletud.

Suuri kahjusid kandsid inimesed, kes elavad madalamatel aladel, eriti mere läheduses. Mõnes elurajoonis tõusis vesi teise korruse kõrgusele. Paljud murdunud puud vajusid majadele otsa, lausa poolitasid mõne elamu. Suvitusrajoon Breese Point mere kaldal langes lisaks üleujutusele ka tule ohvriks. Vaatamata tuletõrjujate ennastsalgavatele pingutustele hävis järgmise päeva keskhommikuks 111 maja, lisaks sai 20 maja tugevalt kannatada.

Praeguseks on orkaanis Sandy hukkunud 57 inimest. Ametlikel hinnanguil küünib Sandy tekitatud kahju 50 miljardi dollarini. See sisaldab endas ka saamata jäänud tulu, mida ei ole võimalik korvata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles