Riigiduuma saadik tahab topeltkodakondsuse eest karistada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti pass
Eesti pass Foto: Raigo Pajula

Riigiduuma saadik Pavel Tarakanov algatas seaduseelnõu, mille vastvõtmisel saaks topeltkodakondsusega ametnikke kriminaalkorras karistada, eelnõu üheks põhjenduseks tõi ta olukorra Petseri rajoonis

Tarakanovi eelnõu järgi saaks topeltkodakondsusega ametnikke tulevikus karistada kuni kahe-aastase vangistuse või 80 000 rubla ehk umbes 28 000 krooni suuruse trahviga, vahendas portaal Regnum.

Eelnõu algataja väitel kujutavad topeltkodakondsusega isikud ohtu Venemaale, sest nad on korruptsiooni, spionaaži ja teiste selliste kuritegude potentsiaalsed osalised.

Tarakanov tõi näiteks rea Venemaal tuntud nimesid, sealhulgas Boriss Berezovski ja Garri Kasparovi. Ta lisas ritta näiteks Pihkva oblasti Petseri rajooni ja teised rajoonid, kus tema väitel töötab erinevates munitsipaalametites, aga ka armees, piirivalves, tollis ja teistes õiguskaitseorganistes ohtralt Eesti kodakondsusega inimesi.

Petseri piirkonna elanike Eesti kodakondsuse teema tõstatas juba mullu Pihkva oblasti piirivalvejuht Ivan Bobrjašov, kes väitis, et sellised inimesed kujutavad ohtu Venemaa territoriaalsele terviklikkusele.

Ta kinnitas toona, et Eesti kodakondsuse aktiivne andmine Petseri rajooni elanikele käib 1992. aastast ja nüüdseks on enam kui 10 000 sealsel inimesel nii Venemaa kui ka Eesti kodakondsus.

Bobrjašov väitis ka, et Eesti poliitika Petseri rajooni suhtes on hoob, millega Eesti võimud ja radikaalsed valitsusvälised struktuurid võivad topeltkodakondsusega inimestele tuginedes katsuda ellu viia oma majanduslikku ja poliitilist ekspansiooni Venemaa territooriumi suhtes.

Tema algatatud kampaania võttis sellise ulatuse, et oktoobris pidi asjasse sekkuma oblasti kuberner Mihhail Kuznetsov. Viimase kinnitusel ei ole mingit tragöödiat selles, kui osal oblasti elanikest on Vene passi kõrval taskus ka Eesti pass, sest 99,99 protsenti neist näevad Eesti passis mugavat vahendit piiri ületamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles