Heiki Ahonen: lähiajalugu elab meis edasi

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Okupatsioonide muuseum.
Okupatsioonide muuseum. Foto: Egert Kamenik

Lähiajalugu elab meis edasi, see on meid kujundanud ning me peame olema võimelised seletama seda uutele põlvkondadele, ütles Okupatsioonide Muuseumi juhataja Heiki Ahonen.

«See on kindlasti teetähis, kuigi europarlament mõistis Molotovi - Ribbentropi salapakti pakti hukka vist juba 1983. aastal,» kommenteeris endisest NSVLi poliitvangist Ahonen ERR Uudistele seda, et europarlament võttis 2. aprillil vastu resolutsiooni «Euroopa südametunnistus ja totalitarism».

«Europarlament on olnud sellel teel päris pikka aega, aga loomulikult on väga tähtis see, et selline formaalne otsus on tehtud.»

Okupatsioonide muuseum ehk teisisõnu lähiajaloo muuseumi külastajatest umbes pooled on Ahoneni sõnul välismaalased ning kolmandik 60.-70. eluaasta ringis, kuid väga vähe on näha seal eestivenelasi.

«Pigem käivad küll Eesti venekeelsed ukraina kogukonna liikmed, valgevene kogukonna liikmed ja nii edasi. Aga huvitaval kombel on üks tendents tekkinud: lihtsalt vaadeldes külastajaid näen seal venekeelset inimest, kes räägib väikese lapsega, ja räägib sellest, et asjad olid toona niiviisi - mis on minu arvates väga tähendusrikas,» rääkis Ahonen, lisades, et enamik sellest vähesest venekeelsest külastajaskonnast on noored.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles