Helme: Kreml eelistab USA presidendina tavaliselt vabariiklast

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Helme.
Mart Helme. Foto: Ants Liigus/ Pärnu Postimees.

Tavaliselt eelistab Moskva Ühendriikide presidendina vabariiklast, sest nad on välispoliitiliselt ettearvatavamad ning lähtuvad selgemalt reaalpoliitikast, ütles aastatel 1995-1999 Moskvas suursaadik olnud Mart Helme.

«Demokraatide raskuskese on enam olnud sisepoliitikal, Moskva ei oska olla päris kindel, kui resoluutseks teatud kriisiolukorras demokraadist president võib kujuneda,» rääkis Helme ETV saates «Välisilm».

«Bill Clintoni pehmus oli seotud eelkõige sellega, et USAs ja Euroopas prevaleeris idealistlik veendumus, et Venemaad siidkinnastes koheldes on võimalik Venemaad suunata demokraatia teele, tuua oma leeri, muuta läänelikumaks,» kirjeldas Helme.

«Praegu reset-nupule vajutamine kõneleb sellest, et USA-l pole jõudu ega ka huvi Venemaa vastu, Venemaal lastakse minna oma teed, Obamal pole võimalik Putinit mõjutada, nagu oli Clintonil võimalik Jeltsinit mõjutada,» rääkis suursaadik.

«Venelaste lääne-hirm on varasemast ajast, poolakate Venemaa-vallutused, Napoleon, Hitler – kõik see on tekitanud hirmu, et läänest võib oodata midagi paha ja läänes on sama hirm,» sõnas Helme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles