Eesti esinduses passi taotleja peab näitama viisat

Argo Ideon
, poliitika- ja majandusanalüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti pass.
Eesti pass. Foto: Elmo Riig / Sakala

Välisministeerium eitab, nagu oleks muudetud Eesti välisesindustes Eesti kodanikele passide väljastamise korda. Klientide tähelepanekutel on aga Eesti esindused hakanud hiljuti nõudma passitaotlejailt andmeid, mida varem ei küsitud.

Interneti reisifoorumi trip.ee kasutajate arutelust ilmneb, et Eesti esindustes tahetakse nüüd passitaotlejailt saada tõendust, et tegemist on seaduslikult riigis viibijaga. Seda on täheldatud näiteks USA, kuid ka Eesti noorte viimase aja populaarsema reisisihi Austraalia ning võimalik, et veel teistegi maade puhul.

Nõue on nähtav ka Eesti New Yorgis asuva peakonsulaadi veebiküljel, kus on rasvaselt kirjas: «Korduva passi taotlemisel võtke palun kaasa USAs viibimise alust tõendav dokument (elamisluba ehk Green Card, vana pass kehtiva viisaga või tööluba).»

Välisministeeriumi pressiesindaja Postimehele antud selgituse kohaselt ei tohi Eesti riik toetada oma tegevusega oma kodanike illegaalselt viibimist ja avaliku korra rikkumist (juhiloa võltsimine, maksuameti petmine jne) asukohariigis, sealhulgas USAs, sest nii on kirjas diplomaatiliste suhete Viini konventsioonis ja konsulaarsuhete Viini konventsioonis.

«Seetõttu palutaksegi dokumenditaotlejal esitada näiteks USAs viibimisalust tõendav dokument,» ütles pressiesindaja. «Selle puudumisel dokumentide väljastamine tähendaks kaasaaitamist nende inimeste illegaalselt riigis viibimisele.»

Samas jäi välisministeerium Postimehele võlgu vastuse, millise Eesti õigusakti järgi nõuab Eesti riik oma kodanikele dokumendi väljastamise eeldusena välisriigi viisat või elamisluba. Et see nõue ei tulene seadusest, möönab ümbernurga ka välisministeerium.

Maalviibimise seaduslikkuse tõendamist Ameerikas asuvas välisesinduses passi taotlemise eeldusena ei ole vähemalt ametlikult nõudnud ka USA.

Eesti välisministeeriumi pressiesindaja aga sõnas: «USA jälgib väga tähelepanelikult riigis viibivate teiste riikide kodanike õiguskuulekust. Meie huvides ei ole kindlasti see, et USAs illegaalselt viibivate Eesti kodanike hulk kahjustaks õiguskuulekate Eesti kodanike reisimisvõimalusi.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles