Obama võidukõne: parim on alles ees

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Barack Obama saabus võidukõnet pidama koos perega.
President Barack Obama saabus võidukõnet pidama koos perega. Foto: SCANPIX

Teiseks ametiajaks Valgesse majja valitud demokraat Barack Obama rõhutas oma võidukõnes, et parimad ajad on alles ees, kui ameeriklased selleks koos pingutavad.

Obama saabus oma Chicagos asuvasse kampaania peakorterisse koos abikaasa Michelle´i ja tütarde Sasha ning Maliaga Stevie Wonderi taustamuusika saatel. Lavale astunud Obamasid tervitasid lippe lehvitav ja skandeeriv rahvahulk, kelle ovatsioonid ei võimaldanud Obamal kõnet alustada. Rahva seast skandeeriti ka Obama võidusõnumit: «Veel neli aastat!».

Obama alustas oma võidukõnet kinnitusega, et Ühendriigid arenevad edasi vaid tänu rahvale. «Me oleme ameerika pere, mis tõuseb või langeb ühtsena,» märkis Obama, kes seejärel tänas kõiki valijaid, lisades, et nemad on teinud temast parema presidendi.

Obama tänas ka oma asepresidenti Joe Bidenit, kes jätkab oma ametis ning peret, kampaaniameeskonda ja vabatahtlikke, nimetades neid poliitika ajaloo parimaks.

Samuti õnnitles ta oma vabariiklasest vastaskandidaati Mitt Romneyt tugeva kampaania eest, lubades temaga arutada, kuidas riiki tugevamaks muuta.

«Demokraatia võib olla segane. Meil kõigil on oma sügavad veendumused. See ei muutu pärast tänast ega tohiks kunagi muutuda,» märkis Obama, kelle sõnul kaasneb oluliste otsustega paratamatult ka vastasseis.

«Vaaatamata kõigile meie erinevustele jagavad enamik meist samu lootusi meie riigi tuleviku kohta,» lisas riigipea, kelle sõnul on parem alles ees. Tema sõnul pole ta Ühendriikide tuleviku osas olnud kunagi veel nii lootusrikas.

«Neil valimistel tuletasite teie, ameerika rahvas meile meelde, et ehkki meie tee on olnud raske ja pikk, oleme me jalule tõusnud. Me murdsime endale tee tagasi,» ütles Obama.

«Me usume suuremeelsesse Ameerikasse, kaastundlikku Ameerikasse, sallivasse Ameerikasse,» ültes Obama, kelle sõnul naaseb ta Valgesse majja otsusekindlana. Riigipea lubas seejuures teha koostööd ka vabariiklastega, et otsida üheskoos lahendusi probleemidele, millega USA silmitsi seisab.

«Ma usun, et me suudame tulevikku muuta üheskoos, sest me pole nii lõhenenud, nagu meie poliitikud väidavad,» lisas Obama. «Me oleme suuremad kui üksikute ambitsioonide summa,» ütles president, kes lõpetas oma võidukõne nagu ka 2008. aastal fraasiga «jumal õnnistagu Ameerikat».

Kõne järel ühinesid laval riigipeaga taas tema pereliikmed ja asepresident Biden.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles