Afgaanide tapmises süüdistatava protsessil kirjeldati tema vahistamisele järgnenud tunde

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtujoonistus Balesi (keskel) protsessilt.
Kohtujoonistus Balesi (keskel) protsessilt. Foto: SCANPIX

11. märtsil Lõuna-Afganistanis Kandahari provintsis 16 külaelaniku tapmises süüdistatava USA sõduri Robert Balesi kaitsja seadis eile kohtus küsimuse alla prokuröride versiooni toimunust.


Bales peab vastust andma 16 tapmise, kuue tapmiskatse, seitsme rünnaku, kahe narkootikumide tarbimise ja ühe alkoholi tarbimise süüdistuse osas. Tema 22 ohvrist 17 olid naised ja lapsed ning pea kõik said kuuli pähe.

Eile ehk kahenädalase kohtuistungi teisel päeval rääkisid tunnistajad sellest, kuidas mõned tunnid pärast Kandahari provintsis Panjwayi piirkonnas aset leidnud tapmist kogunes 2000-3000 kohalikku USA sõjaväebaasi juurde ja põhjustasid peaaegu suurema rahutuse. Tunnistajatest Ameerika sõdurite sõnul peab baasi sellel hetkel kaitsmise eest tänama Afganistani armee võitlejaid.

39-aastane Bales, kes näis esimeste kinnipidamise tundide vältel passiivne, toimetati helikopteril baasist minema umbes kuus kuni kaheksa tundi pärast vahistamist. Kui tema asju kokku pandi, lõhkus ta oma sülearvuti.

«Te teete nalja,» olevat Bales öelnud, kui kohtus 11. märtsi hommikutundidel baasi naastes kolleegidega, kes ootasid, et teda vahistada. Kui teised USA sõdurid Balesilt küsisid, mida ta teinud on, vastas ta: «Sellele ma ei vasta, sest ma armastan teid.»

Balesi tol päeval valvanud Derek Kingi sõnul oli süüalune kuni minematoimetamiseni suuremalt jaolt vaikne, öeldes vaid korra: «Ma armastan teid, ärge minust halvemini arvake.»

Samuti Balesi valvanud Ross O'Rourke’i sõnul ei soovinud vahialune oma sülearvutit endaga kaasa võtta. Kui üks valvureist sülearvuti voodile asetas, haaras Bales selle ootamatult ja murdis karki.

Balesi üle vaadanud sõjaväemeedik James Stillwell tuvastas, et vigastusi sõduril pole. Kui Stillwell päris, kust sattus veri Balesi vormile, kehitas viimane vaid õlgu.

Kaitsjad kutsusid tunnistajapinki toona samas baasis teeninud Derek Guinni ja James Alexanderi, kelle sõnul nägid baasi turvavad Afganistani sõdurid sealt lahkumas kaht ja naasmas vaid üht inimest.

Samuti seadis kaitsja küsimuse alla kapral David Godwini väited, kelle sõnul üritas ta Balesiga pärast vahistamist asitõendite varjamise osas suhelda.

Kapral David Woffordi väitel oli Godwin tol ööl purjus. Ka Alexander väitis, et kui Godwin ta tol ööl kell 3.17 üles ajas, oli Godwini hingeõhus tunda alkoholi.

Woffordi sõnul nägi Godwin välja, nagu ta oleks just duši all käinud ning tema habe oli värskelt aetud, mis oli tunnistaja kinnitusel haruldane, sest selle baasi sõdurid ei ajanud habet tihti. Wofford pakkus, et ehk oli Goodwini habemes olnud verd.

Üleeile esinenud tunnistajate väitel rüüpas Bales enne veresauna koos veel mõnede sõduritega viskit ja vaatas filmi «Man on Fire», mille peategelane on kättemaksumissioonil endine palgamõrvar.

Tuleval nädalal peaksid videosilla vahendusel tunnistama ohvrite sugulased Afganistanist.

Süüdimõistmisel võib Balesi oodata surmanuhtlus.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles