Seeder: otsetoetuste küsimuses oleme juba kaalunud kohtuteed

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder.
Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder. Foto: Elmo Riig / Sakala

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder märkis, et ministeerium on varasemalt kaalunud otsetoetuste küsimuses Euroopa kohtusse pöördumist ning on valmis seda vajadusel taas kaaluma.

Seeder ütles, president Toomas Hendrik Ilvese sõnavõttu kommenteerides, et põllumajandusministeeriumil on olemas kohtus käimise kogemus Euroopa komisjoniga. «Suhkrutrahvide saaga on kestnud kaheksa aastat. Selle tulemusel oleme jõudnud olukorrani, kus ettevõtjatele on nende käest võetud rahad tagastatud ja on olemas kohtuotsus, mille kohaselt laovarude trahv ei olnud õiguspärane. Kaheksa aastaga lõpptulemust aga saavutatud ei ole.» 

Ta märkis, et presidendi öeldul on tõepõhi all ja ministeeriumi jaoks ei ole see uus mõte. «Oleme seda vaaginud tõsiselt umbes kaks aastat tagasi. Ministeeriumi õigusosakond tegi põhjaliku analüüsi, millised oleksid meie võimalused vaidlustamiseks. Toona otsustasime avaldusega avalikkuse ette mitte tulla.»

Ministeerium leidis, et kuna peatselt on algamas uue perioodi läbirääkimised, siis toona kehtivate ebavõrdsete toestuste kohtu kaudu vaidlustamine ei mõjuks uutele läbirääkimistele hästi.

«Täna on arutlusel eelnõud, ettepanekud ja kavad. Kavatsusi ja plaane ei ole võimalik kohtus vaidlustada. Nii ei ole täna meil kuhugi minna. Parim, mis teha saame on poliitiline tegevus. Läbirääkimised, liitlaste otsimine, oma seisukohtade selgitamine,» ütles Seeder.

Ta märkis, et kohtusse on võimalik minna, kui otsused on tehtud ja õigusaktid vastuvõetud.

Samas lisas ta, et ministeerium on moraalselt valmis hagimise aruteluga valitsusse minema aga seda siis kui õigusaktid on vastuvõetud ning analüüsitud.

Seederi sõnul ei saaks olema kerge juriidilise vaidlusega. «Juba see, kas meid on ebavõrdselt koheldud või mitte vajab selgitamist. Üks asi on toetuste suurus hektari kohta aga seda suurust võib arvutada ka loodud lisandväärtuse kohta, suhtes sisemajanduse koguprodukti või toodangu ühiku kohta, mis ei näita, et Eestit oleks ebavõrdselt koheldud.»

Ta märkis, et ainuüksi selle väljaselgitamine ja selle põhjendamine, et meid on ebavõrdselt koheldud on keeruline, samuti tuleb tõestada kuidas ebavõrdsed toetused mõjutavad ja moonutavad siseturgu, kuidas ühtekuuluvusfondist antavad toetused seda mõjutavad. «Täna ei ole me kindlasti juriidiliselt valmis vastama sellele küsimusele, kas võiks üldse kohtusse minna ja, kas meil on ka lootust võita.»

President Toomas Hendrik Ilves ütles aasta põllumehe auhinda üle andes, et Eesti peab seisma põllumajanduse otsetoetuste ühtlustamise eest ja vajadusele selle nimel ka kohtusse minema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles