Osa meedikute palgatõus tuleb töötute arvelt

Anneli Ammas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötus
Töötus Illustratsioon: Indrek Sammal

Valitsusliit esitas eile riigikogule seaduseparanduse, millega vähendatakse lubatud töötutoetuse suurenemist 145 euroni 101 euro peale.

2013. aastast pidi juba 2009. aastal töö­lepin­guseadusesse kirjutatuna tõusma töötutoetus 65 eurolt pooleni miinimumpalgast ehk 145 euroni. Pärast arstide ja õdede streiki ütles sotsiaalminister Hanno Pevkur, et riigieelarvest palka saavate meditsiinitöötajate, kiirabi ja arst-residentide palgatõusuks leitakse raha ilmselt sellega, et vähendatakse töötutoetuse kasvu tuleval aastal.

Eile Reformierakonna fraktsiooni esimehe Jaanus Tamkivi poolt parlamendi menetlusse antud töölepinguseaduse parandus kinnitas ministri plaani.

«See on viimane asi, mis kolmepoolselt 2008. aasta aprillis allkirjastatud töölepinguseadusest töötajate jaoks ära nullitakse,» ütles ametiühingute keskliidu juht Harri Taliga. «Valitsus sööb oma sõnu ning töötajatele jäävad vaid tühjad pihud.»

Ta tuletas meelde, et valitsus muutis kokkulepet eirates töötuskindlustushüvitise määrasid juba 2009. aastal, masuaja algul.

Valitsuse sammud

Algselt oli töölepinguseaduses kirjas, et esimesest päevast alates saab töötu 70 protsenti endisest palgast ja alates 101. päevast 50 protsenti. Muudatusega vähendati esimene protsent 50 ja teine 40 peale.

Samal ajal lükkas valitsus 2013. aastasse edasi omal soovil töölt lahkunutele 40 protsendi ulatuses hüvitise maksmise ja töötutoetuse tõusu kuni pooleni miinimumpalgast.

Tänavu kevadel tühistas valitsusliit omal soovil töölt lahkunutele hüvitise maksmise võimaluse. Ning nüüd on menetluses viimane, mis töövõtjate nelja ja poole aasta tagustest nõuetest alles oli jäänud: töötutoetuse suurendamine pooleni miinimumpalgast.

«Eelnõu on tingitud vajadusest leida katteallikas 3,5 miljonile eurole, mis on vajalik 2012. aasta oktoobris arstide ja tervishoiutöötajate streigi tulemusel kokkulepitud, riigieelarvest finantseeritavate kiirabi- ja tervishoiutöötajate töötasu tõusuks,» põhjendas Tamkivi eile riigikogus eelnõu üle andes.

Endine sotsiaalminister Eiki Nestor (SDE) ütles, et toetab igati, et kiirabi ja residendid saaksid oma palgatõusu.

«Aga seda ei pea tegema Pevkuri (sotsiaalministeeriumi – toim) eelarvest,» lausus ta. «Selle 3,5 miljonit eurot võiks leida isegi valitsuse reservist, aga mitte töötute arvelt.»

Nestori sõnul ei sobi taas lükata edasi kokkulepitud asja, mida kord on juba edasi lükatud.

Visiiditasu kerkib

Arstide streigi tulemusel peavad arstide palgad alates 1. märtsist 2013 tõusma 11 protsenti, õdedel 17,5 protsenti ja hooldajatel 23 protsenti. Arst-residentidele on streigi osapoolte vahel kaks nädalat tagasi sõlmitud eelkokkuleppe alusel lubatud, et senise 32 tunni asemel nädalas tasustatakse neile alates tuleva aasta 1. jaanuarist 40 tundi nädalas.

Poole meditsiinitöötajate palgatõusust katab haigekassa, pool tuleb haiglate eelarvest. Haiglate liit on teatanud, et soovib tõsta visiiditasu 3,2 eurolt 5 eurole ja voodipäevatasu 1,6 eurolt 2,5 eurole. Selle ettepanekuga viitab haiglate liit ravikindlustusseadusele, mille kohaselt peaks neid tasusid muutma igal aastal vastavalt tarbijahinnaindeksi muutumisele, kuid alates 2002. aastast pole neid muudetud.

Töötutoetuse määr

•    Praegu 2,1 eurot päevas ehk 65,4 eurot kuus ehk 22,6% alampalgast

•    Kavandatud: 4,7 eurot päevas ehk 145 eurot kuus ehk 50% alampalgast

•    Uus kava: 3,27 eurot päevas ehk 101,5 eurot kuus ehk 35% alampalgast

•    Alampalk: 290 eurot kuus

Allikas: riigikogu

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles