MTV3: Bäckmani doktoritöö algmaterjale pole keegi näinud

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Johan Bäckman Tallinnas 2008l. aastal.
Johan Bäckman Tallinnas 2008l. aastal. Foto: Toomas Huik

Vene emade kaitsjana ja Soome-vastase propaganda levitajana tuntud Johan Bäckmani teadustöö põhineb materjalil, mida pole keegi näinud, selgus MTV3 eilsest saatest «45 minuuttia».

Idamaffiat käsitlevast uuringust selgub, et idast Soome suunduva kuritegevuse ohud on suhteliselt väiksed. See tõestab, et Venemaal sooritatakse isikuvastaseid kuritegusid vähem kui Soomes.   

Uuringu allikateks on nimetud ametnikud. Bäckman väidab, et tegi uurimistöö jaoks 130 intervjuud, nende seas keskkriminaalpolitsei (KRP) ja kaitsepolitseiga (Supo). Ka viitab ta anonüümsetele julgeolekuametnikele Venemaal ja Eestis.

Kes on need nimetud allikad tegelikult, seda ei tea keegi. Intervjuude abil kokku pandud algmaterjali on näinud vaid Bäckman ise. Ta keeldub uuringueetikale viidates rääkimast materjali arhiveerimisest ja säilitamisest. Enam kui saja turvaeksperdi anonüümset esinemist põhjendab ta materjali sensitiivsusega.

MTV3 uuris nii KRP-st kui Supost, kuid sealt ei osanud keegi öelda midagi Bäckmani väidetavate intervjuude kohta. Taotlus teha intervjuusid peaks olema politsei registratuuris, kui need oleks viidud läbi sealsetes ruumides, nagu Bäckman väidab.

Ka on idakuritegevuse ekspertide arv vastuolus Bäckmani öeldud intervjuude hulgaga. «Kui meile tuuakse uuring, siis me oletame, et selle materjal on tõeline. Selline mõte, et materjali polegi tegelik, ei tule üldse pähegi,» ütles Bäckmani oponent professor Markku Kivinen.

Bäckman kaitses oma doktoridissertatsiooni 2006. aastal Helsingi Ülikoolis riigiteaduste teaduskonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles