Süüria president lubab surra kodumaal

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Homsi lähedal asuv Houla pärast Süüria presidendile Bashar al-Assadile lojaalse lennuväe korraldatud õhurünnakut 6. novembril.
Homsi lähedal asuv Houla pärast Süüria presidendile Bashar al-Assadile lojaalse lennuväe korraldatud õhurünnakut 6. novembril. Foto: SCANPIX

Süüria president Bashar al-Assad lükkas neljapäeval tagasi ettepanekud ohtu kartmata eksiili minna ja kinnitas araabiakeelsele Vene telekanalile Rusiya Al-Yaum, et «elab ja sureb Süürias».

«Ma ei ole mingi käpiknukk... Ma olen süürlane ning ma pean elama ja surema Süürias,» ütles Assad, kelle vastasest ülestõusust alguse saanud verine konflikt on kestnud juba 20 kuud.

Briti peaminister David Cameron lasi sel nädalal lendu idee anda Assadile võimalus turvaliselt riigist lahkuda. Ta kinnitas, et «seda on võimalik korraldada», ehkki ta soovib, et Süüria liider astuks rahvusvahelise kohtu ette.

Assad hoiatas usutluses taas välisriike Süüria üha laienevasse konflikti sekkumise eest ja ütles, et asjade selline käik tooks kaasa «ülemaailmsed tagajärjed» ja seaks ohtu piirkonna stabiilsuse.

«Süüria on selles piirkonnas sekularismi, stabiilsuse ja kooseksisteerimise viimane kants ning sekkumisel on 'doominoefekt', mis mõjutab kogu maailma,» vahendas telekanal Assadi sõnu.

«Välisriikide Süüriasse tungimise hind, kui selline sündmus aset leiaks, oleks kõrgem kui maailm endale lubada saab. Ma ei usu, et Lääs selle suuna võtab, aga kui ta seda teeb, ei suuda keegi ennustada, mis juhtuma hakkab,» kuulutas Assad.

Paljud Süüria opositsioonirühmitused püüavad mõjutada rahvusvahelist kogukonda konflikti sekkuma, et peatada verevalamine, mis on nõudnud rohkem kui 37 000 inimese elu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles