Butkevičius peab võimalikuks Gazpromiga kokkuleppele jõudmist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaaldemokraatide liider Algirdas Butkevičius.
Sotsiaaldemokraatide liider Algirdas Butkevičius. Foto: SCANPIX

Leedu tõenäoline uus peaminister, sotsiaaldemokraatide liider Algirdas Butkevičius ütles täna, et peab võimalikuks kompromissi hinnavaidluses Vene gaasimonopoliga Gazprom.

«Ennekõike pean tutvuma kõigi materjalidega, mis on esitatud (Stockholmi) arbitraažile. Ma kutsuksin rahvusvahelise õiguse spetsialistid ning paluksin neil võimalikult kiiresti esitada oma järeldused põhjuste kohta, mille tõttu Leedu arbitraaži pöördus: kas seetõttu, et riigile on tõepoolest tekitatud kahju või selleks, et jätkata võitlust Gazpromiga, mis vaid halvendab soojusenergiat tarbivate Leedu elanike olukorda,” kuulutas ta neljapäevasel pressikonverentsil.

«Teine variant on otsida Leedu nimel kompromisse, kahjudest hoolimata. Nii et nii üks kui ka teine pool teeksid järeleandmisi,” lisas Butkevičius.

Oktoobri lõpul BNS-ile antud usutluses ütles Butkevičius, et ei kavatse Gazpromiga sõdida, vaid rääkida temaga diplomaatilises keeles. Tema hinnangul valisid eestlased ja lätlased õigema tee, otsustades esialgu Euroopa Liidu kolmandat energiapaketti mitte rakendada.

Tema sõnul oleksid valitsuse ja Gazpromi eksperdid üheskoos pidanud hindama gaasifirmast Lietuvos dujos eraldatavat vara ning nägema ette selle eest tasumise korra.

Samas langetas otsuse EL-i kolmanda energiapaketi rakendamise mudeli kohta 2008. aastal sotsiaaldemokraatide juhitud valitsus.

Leedu president Dalia Grybauskaitė teatas möödunud suvel, et ei näe võimalusi Gazpromiga kokkuleppele jõudmiseks, kuna Gazpromi hinnad pole mitte majanduslikud, vaid poliitilised.

Oktoobri algul esitas Leedu Gazpromi vastase hagi Stockholmi arbitraaži. Vaidlus on seotud viie miljardi litiga, mida Leedu on enda hinnangul viimase kaheksa aasta vältel Gazpromile tarnitud gaasi eest turuhinnast enam maksnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles