Kihnul tuleb toetus tagasi maksta

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taastatud Kihnu muuseum avati pidulikult 2009. aasta  suvel.
Taastatud Kihnu muuseum avati pidulikult 2009. aasta suvel. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Vahendeid valimata eesmärgile jõuda ei tohi, manitsevad EAS ja siseministeerium ning Kihnu vallal tuleb tagasi maksta 22 413 eurot muuseumi kordategemisele kulunud raha.

2007. aastal alguse saanud Kihnu muuseumi rekonstrueerimine jõudis küll 2009. aasta suvel õnneliku avamiseni, kuid seda teatud vigade hinnaga. Kihnu vallavanem Ingvar Saare tunnistab vigu. «Aga tagasinõue on ikkagi arusaamatu,» leiab ta.

Neli suurt viga

Ta selgitas nõude tagamaid järgmiselt: kokku korraldati muuseumi kordategemisel neli riigihanget, mis EASi selle aasta mais tehtud auditite järel osutusid vigasteks. Esiteks muuseumi sisustushange, mis oli väljas riigihankeregistris, ja kõik oli kena, kuid hanget tuli muuta. Sellest teavitati Saare kinnitusel ka kõiki pakkujaid, kuid registris ununes muudatus tegemata. Praktikas on see suur rikkumine ja seetõttu nõutakse tagasi 17 000 eurot.

Teine probleem oli sisekujundusprojekt, mis telliti OÜst Laika, Belka ja Strelka. Vald pidas õigeks tellida samadelt tegijatelt ka ekspositsiooni ülespaneku, kuna ei näinud mõtet tellida seda teiselt firmalt. Nii aga ei tohi ja tagasinõue on 1400 eurot. «Jah, meil ei olnud tõesti pandud  projekteerimislepingusse, et sama firma võiks ekspositsiooni ka üles panna,» tunnistas Saare.

Kolmandaks: riigihanked tuleb avaldada valla kodulehel. Kihnu nii ka tegi, kuid kodulehte on uuendatud, teade on kadunud ja tagantjärele ei suudeta hanke avalikustamist enam tõestada. EAS ütleb, et kuna ei suudeta tõestada, siis tuleb tagasi maksta 1200 eurot. «Seadus seda ei nõua, aga EAS nõuab ehk nad otsustavad olla kõrgemal seadusest,» kommenteeris Saare.

Neljandaks probleemiks on püsiekspositsiooni videoinstallatsioonide sisu ettevalmistamise ja koostamise hange. Saare seletusel jäi kõik toona väga viimasele minutile. Hanke võitja ehk parima pakkumise teinud firma tunnistas, et nad ei jõua nii kiiresti tööga valmis, teine pakkuja hinda alla ei lasknud ja ilmus välja kolmas pakkuja, kes oli nõus töö ära tegema võiduhanke hinnaga. Aga kuna uut hanget ei tehtud, siis tuleb tagasi maksta 2390 eurot.

Saare koostab nüüd kirja teistele Pärnu omavalitsustele, et üheskoos edasi liikuda. «Ma ei väida, et protseduurilisi vigu pole tehtud, aga et hanketeate muutmata jätmine maksab tagantjärele 17 000 eurot... see on ajuvaba,» leidis Saare.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles