Jänes sai loovisikute sotsiaalgarantiide suurendamiseks rohelise tule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kultuuriminister Laine Jänes
Kultuuriminister Laine Jänes Foto: Sille Annuk

Minister Laine Jänes andis täna riigikogu sotsiaalkomisjonile ülevaate kultuuriministeeriumis kavandatavate loovisikute ja loomeliitude seaduse muudatuste kohta, mis puudutab peamiselt loovisikute sotsiaalseid garantiisid.

Sotsiaalkomisjon kiitis kultuuriministri ettepanekud loovisikute ja loomeliitude seaduse muutmise kohta heaks.

«Peame vajalikuks muuta seadust nii, et selle alusel pikeneks loometoetuse maksmine kuni aastani. Tegemist on toetusega, mida makstakse vabakutselisele loovisikule, kellel ajutiselt puudub loometegevusest laekuv sissetulek. Praegu võimaldab seadus maksta loometoetust loomeliidu liikmele kuni pool aastat,» selgitas kultuuriminister.

Ministri sõnul tuleks täiendada seadust ka nii, et loometoetuse saamise perioodil oleks isikule lubatud tulu saamine seaduses määratletud allikatest. See muudatus oleks vajalik seetõttu, et tulu, mida loovisik praktikas saab, on enamasti väikesemahuline ja ebaregulaarne. Näiteks kui selline tulu tuleb, et tähendaks see automaatselt loometoetuse katkemist.

Täna kehtiva seaduse alusel aga ei tohi vabakutseline loovisik omada mingisugust sissetulekut perioodil, mil ta saab 6-kuulist loometoetust. Loovisikute tegevuse eripära arvestades on seetõttu tekkinud praktilised probleemid.

Nii võiks ministri sõnul kaaluda kahte varianti - kas piiritleda, et laekumine ei tohiks ületada loovisikule makstava loometoetuse ühe kuu summat või lubada sel perioodil laekumisi loometegevuse toetamiseks stipendiumide ja toetuste näol fondidest ning ühingutelt, määratlemata summat.

Vastavalt kirjanike liidu ettepanekule tuleb täpsustada ka vabakutselise loovisiku mõistet, kuna praegusel juhul võimaldab sõnastus mitmetitõlgendatavusi.

Minister Laine Jänes kinnitas, et loovisikute ja loomeliitude seadusemuudatusi arutatakse homme veelkord kaunite kunstide nõukojaga, kuhu kuuluvad loomeliitude esindajad.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles