Vatikani kohus mõistis paavsti ülemteenri kaasosalise süüdi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rooma paavst Benedictus XVI koos nüüdseks endise ülemteenri Paolo Gabrielega.
Rooma paavst Benedictus XVI koos nüüdseks endise ülemteenri Paolo Gabrielega. Foto: SCANPIX

Vatikani kohus mõistis täna süüdi arvutitehniku, kes aitas paavst Benedictus XVI ülemteenril lekitada salastatud dokumente, ning mõistis talle kahekuulise tingimisi vangistuse.

Neljakümne kaheksa aastane Claudio Sciarpelletti töötas 20 aastat riigisekretariaadis ning vastutas kõigi Vatikanis kasutatavate arvutite hoolduse eest.

Paavsti endine ülemteener Paolo Gabriele mõisteti salajaste dokumentide varastamise eest 18 kuuks vangi.

Sciarpelletti vahistati lühiajaliselt 25. mail pärast seda, kui politsei leidis tema töölaualt Gabrielele adresseeritud ümbriku. Viimases olid fotokoopiad dokumentidest, mille avaldas Itaalia ajakirjanik Gianluigi Nuzzi Vatikani intriige paljastavas raamatus «Tema Pühadus».

Sciarpellettile esitati esmalt süüdistus valetunnistuste andmises, varguses raskendavatel asjaoludel, vargusele kaasaaitamises ja tööandja saladuste lekitamises; hiljem vähendas Vatikan süüdistusi, öeldes, et tehniku roll oli «marginaalne».

Lekitatud dokumendid ilmusid ühe Itaalia ajakirjaniku raamatus ning tõid päevavalgele kibeda sisevõitluse katoliku kirikus, aga ka korruptsioonisüüdistused maailma väikseima riigi valitsemisel.

Muu hulgas toimetas Gabriele kõrvale kardinalide ja poliitikute kirju ja dokumente, mille paavst ise oli määranud hävitamisele.

Endine ülemteener on tunnistanud, et soovis dokumente lekitades «juurida katoliku kiriku südamest välja kurjust ja korruptsiooni», kuna tema sõnul ei informeeritud 85-aastast kirikupead kõigest vajalikul määral ning temaga võidi isegi «manipuleerida».

Gabriele on kogu täiskasvanuelu Vatikanis teenrina töötanud, alustades riigisekretariaadis koristajana. Ta on üks 594 Vatikani kodanikust ja temast sai paavsti ülemteener 2006. aastal.

Lekitatud kirjad on huvitavaks pilguheiduks Püha Tooli toimimisesse. Nende seas on ka kiri endiselt Vatikani kõrgelt ametnikult, kes enda sõnul oli sunnitud pettusega võitlemise tõttu tagasi astuma.

Skandaal on Vatikanile piinlikkust valmistanud, kuid pigem nende lekitamise kerguse kui dokumentide sisu pärast.

Lekitamisjuurdlus jätkub ning Vatikani prokurörid ei ole välistanud, et võivad esitas süüdistuse raskemas kuriteos nagu riigisaladuste lekitamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles