Obama kinnitas toetust Türgile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldaja Ankaras täna USA eelmist presidenti George W. Bushi kujutava plakatiga.
Meeleavaldaja Ankaras täna USA eelmist presidenti George W. Bushi kujutava plakatiga. Foto: PAWEL KOPCZYNSKI/REUTERS

USA president Barack Obama kinnitabs oma Türgi-visiidil toetust Ankara püüdlustele Euroopa Liitu ning kahe riigi tugevaid suhteid, vahendas AFP.


"Et oleks selge: USA toetab tugevalt Türgi püüdlust saada Euroopa Liidu liikmeks," ütles Obama täna Türgi parlamendis esinedes. Euroopa võidaks tema sõnul sellest, kuna kasvaks etniline, kultuuriline ja usuline mitmekesisus. Ka USA ja Türgi suhteid nimetas ta väga olulisteks. Kahe riigi tihe suhtlus sai kannatada Türgi tugeva vastuseisu tõttu 2003. aastal alanud Iraagi sõjale.


Obama kinnitas, et pooldab igati ka Türgi ja Armeenia katseid riikidevahelist tüli lahendada.

USA president ütles pressikonverentsil Türgi kolleegi Abdullah Güliga, et ta ei ole muutnud oma arusaama, et sadade tuhandete armeenlaste surm Ottomani impeeriumis möödunud sajandi alguses oli genotsiid, kuid sellest vaidlusest tähtsam on kaks rahvast praegu lepitada.

Jerevani sõnul tapeti aastatel 1915-1917 Ottomani impeeriumis kuni 1,5 miljonit armeenlast. Türgi ajakirjandus nimetab juhtunut 1915. aasta intsidendiks ja väidab, et surnute arv oli vähemalt kolm korda väiksem. Kahe riigi vahel pole diplomaatilisi suhteid, kuid viimasel ajal on suhtlemises tehtud väikseid edusamme.

Lisaks rääkis Obama Türgis Lähis-Ida rahuprotsessist ja hoiatas Iraani tuumarelva ehitamise eest.

Türgi-visiit on Obama esimene käik moslemiriiki. USA vajab Ankara toetust, eriti oluline on see raskes sõjas Afganistanis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles