Valitsus eirab riigikogulaste arupärimistele vastamise tähtaegu

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu.
Riigikogu. Foto: Peeter Langovits

Valitsuse liikmed vastavad vaid pooltele riigikogu liikmete kirjalikult esitatud arupärimistele nõutud kümne päeva jooksul.

Riigikogu esimees Ene Ergma pöördus peaminister Andrus Ansipi poole seoses riigikogu liikmete kirjalikele küsimustele vastamisega. Vastavalt riigikogu kodu- ja töökorra seadusele võib riigikogu liige esitada kirjalikult küsimuse Vabariigi Valitsusele või selle liikmele selle organi võimkonda kuuluva üksikküsimuse kohta teabe saamiseks.

Seaduse järgi peab sellele vastama 10 päeva jooksul ning selle tähtaja pikendamise võimalus puudub.

«Riigikogu 12. koosseisu jooksul on riigikogu liikmed esitanud 95 kirjalikku küsimust,» teatas Ergma. «Õigeaegselt on Vabariigi Valitsuse liikmed vastanud üksnes pooltele kirjalikele küsimustele. Eelnevast tuleneb, et pooltel juhtudel ei ole küsimuse adressaadid pidanud kinni neile seadusega sätestatud vastamise tähtajast.»

Ergma rõhutab, et küsimisõigus on oluline riigikogu liikme käsutuses olev kontrolli- ja informatsioonivahend, mille kaudu on parlamendil võimalik jälgida täitevvõimu tegevust ning kohustada valitsusliikmeid oma tegevusest aru andma.

«Soovin, et Vabariigi Valitsuse liikmed austaksid edaspidi rohkem küsimuste esitajaid ning peaksid ettenähtud tähtajast kinni,» teatas Ergma.

Peaminister Andrus Ansip saatis peale riigikogu esimehe pöördumist kirja kõikidele ministeeriumidele, milles palub suhtuda tõstatatud probleemi väga tõsiselt ja tagada edaspidi riigikogu liikmete esitatud kirjalikele küsimustele vastamine seadusega ettenähtud tähtaja jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles