Raivo Küüt esitas lahkumisavalduse

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Politsei- ja piirivalveameti peadirektor Raivo Küüt otsustas kiirusemõõtjate taatlemisskandaali tõttu oma ametikohalt lahkuda, et võtta maha pinged ja taastada töörahu politseis. Siseminister Ken-Marti Vaher ei esita aga tema avaldust valitsusele enne järgmise aasta märtsikuud.

«Juhtum, milles Ida prefektuuri ametnikud kasutasid eelmise aasta lõpus mitme kuu jooksul liiklusjärelevalvet tehes taatlemata seadmeid, on asetanud kogu politseiorganisatsiooni tugeva avalikkuse surve ja kriitika alla,» ütles Raivo Küüt.

«Praegu on olulisim maandada kriitikanooled politsei suunas, võimaldada politseiametnikel oma igapäevast tööd teha täie pühendumisega ning taastada inimeste veendumus politsei tegevuse seaduslikkusse ja täpsusesse. Pingete maandamiseks ja töörahu taastamiseks politseis olen otsustanud ametist lahkuda,» sõnas peadirektor Küüt.

Siseminister Ken-Marti Vaher lisas: «Kuigi teenistuslik järelevalve veel kestab, olen asjaosalistega vestelnud ja selle põhjal pole mul alust arvata, et tegu olnuks peadirektori poolse toimunu varjamisega. Vastupidi, peadirektor andis juhtumi osas selged korraldused, kuid neid ei täidetud.»

Vaheri sõnul on paraku tõsiasi, et hoolimata sisekontrolli järeldustest pole 8 kuu jooksul olnud juhtumil tegelikke tagajärgi ja 180 inimesele ebaseaduslikult määratud karistustuste tühistamiseks pole midagi ette võetud. «Pean oluliseks, et see probleem saaks lahendatud, seda ka juhtimislikult,» ütles siseminister.

«Hindan Raivo Küüdi senist tööd ja tänan teda teenistuse eest. Siiski ei esita ma peadirektor Küüdi lahkumisavaldust valitsusele enne PPA uue põhimääruse jõustumisega alanud muudatuste lõplikku rakendamist 1. märtsil 2013. aastal,» ütles Vaher. «Mis ette võetud, tuleb korralikult lõpuni viia ja olen veendunud, et Raivo Küüt viib need muudatused ellu. See loob järgmisele peadirektorile paremad eeldused töö jätkamiseks PPA edasiarendamisel,» märkis siseminister.

Raivo Küüdi sõnul tuleb ette võetud muudatused ellu viia ja seetõttu on ta siseminister Vaheri ettepanekuga nõustunud. «Annan selle aja jooksul maksimaalse panuse, et pooleliolevad, konsultatsioonifirma Ernst & Young analüüsist tulenevad muudatused politsei põhitegevuse osas saaksid lõpule viidud ja politsei saaks oma igapäevase tegevusega efektiivselt Eestis turvalisust tagada,» ütles Raivo Küüt.

Muidu oleks Raivo Küüdi ametiaeg PPA peadirektorina kestnud veel kaks aastat ehk 31. detsembrini 2014. aastal.

Eelmisel nädalal avalikustas ETV saade «Pealtnägija» korralageduse politseis, mille ametkonna tippjuhid alates peadirektor Raivo Küüdist olid teadlikult maha vaikinud. Märtsis paljastas PPA sisekontroll Ida prefektuuri liiklustalituses toimunud kuritahtliku valetamise ning peadirektorile tehti ettepanek karistada viit süüdlast. Küüt ja tema meeskond valis aga ausa ülestunnistuse ja hetkelise häbi asemel lahenduse, kus mitte kedagi ei karistatud, ohvreid ei teavitatud, avalikkust ei informeeritud ja lugu pandi lihtsalt kalevi alla.

Pärast info ajakirjandusse jõudmist teatas PPA esmalt, et rikkumist teadlikult lubanud liiklusüksuse juht Alvar Ottokar lahkub oma kohalt ning politsei võtab teo heastamiseks ise ühendust kõikide inimestega, kellele vormistati möödunud aasta 13. augustist kuni 21. detsembrini taatlemata kiirusemõõtja ja kaaludega õigustühised väärteootsused, ning annab neile võimaluse nõuda väärteootsuse ülevaatamist kohtu poolt.

Neljapäeval teatas Ida prefekt Aldis Alus oma tagasiastumisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles