Ansip: Kohalike omavalitsuste tulumaksu osa vähendamine oli vajalik

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip..
Peaminister Andrus Ansip.. Foto: Toomas Huik.

Täna riigikogus arupärimistele vastanud peaminister Andrus Ansip toonitas, et kohalike omavalitsuste tulumaksu osa vähendamine oli vajalik, et vähendada avaliku sektori tegevuskulusid.

Sealjuures otsustati peaministri sõnul vähendada ka kohalike omavalitsuste kohustusi, vahendas Reformierakonna pressiesindaja.

Ansipi sõnul loovad koolieelse lasteasutuse seaduse, noorsootöö seaduse ja spordiseaduse muudatused võimalused kohalikele omavalitsustele kulude kokkuhoiuks, sest vähendatakse neile seadustega pandud kohustusi.

«Kuna kohalike omavalitsuste eelarve on iseseisev, otsustab iga kohalik omavalitsus iseseisvalt, kuidas eelpool nimetatud seaduse muudatuste tingimustes avalikke ülesandeid täita,» lausus Ansip.

«Valitsus arvestab kohalike omavalitsuste arvamusega, kuid lisaks ka reaalsete võimalustega. Kõik möödunud aastal tehtud prognoosid üle maailma on osutunud liiga optimistlikeks,» tõdes ta.

«Nende prognooside põhjal on koostatud 2009. aasta eelarved. Valitsus on langetanud vajalikud otsused rahva, seega ka kohalike omavalitsuste huvidest lähtuvalt,» sõnas Ansip.

«Regionaalministri vedamisel on valitsus toetanud kohalike omavalitsuste vabatahtlikku liitumist. Eelmisel aastal jõustus kohalike omavalitsuste ühinemise soodustamise seadus, millega tõsteti vabatahtlikult ühinevatele omavalitsustele riigieelarvest makstavat toetust,» selgitas peaminister.

«Riik langetab otsuseid silmas pidades üldise majanduskeskkonna parandamist. Sealhulgas näiteks euro kasutuselevõtt, uute töökohtade loomist soodustav seadusandlus, tasakaalulähedane eelarve ja ettevõtlusele hea keskkond aitavad kaasa riigi majanduskasvu taastumisele, järelikult ka omavalitsuste tulubaasi suurenemisele,» lisas Ansip.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles