Jaak Jõerüüt astus Reformierakonnast välja

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Jõerüüt
Jaak Jõerüüt Foto: Raigo Pajula / Postimees

Diplomaat, kirjanik ja endine kaitseminister Jaak Jõerüüt lahkus Reformierakonnast.

Reformierakonna pressiesindaja Silver Pukk ütles Postimehele, et Jõerüüt esitas erakonnast lahkumise avalduse 6. novembril.

Jõerüüt ise ei soovinud erakonnast väljaastumist pikemalt kommenteerida, öeldes, et tegu oli lihtsalt tema isikliku otsusega. «Aga ma arvan, et ühele isikule pole vaja liiga palju tähelepanu pöörata. Probleemid, mis Eestis on nüüd pikalt tähelepanu all olnud, nõuavad tähelepanu veel kaua, need kõik on tõsised teemad,» lisas ta.

Jõerüüt alustas diplomaatilist tööd 1993. aastal suursaadikuna Soomes, hiljem on ta töötanud eri ametikohtadel välisministeeriumis ning olnud suursaadik Itaalias, ÜRO juures, Lätis ja alates mullu aprillist Rootsis.

Reformierakonda kuulus Jõerüüt alates 2004. aastast ning sama aasta novembrist kuni 2005. aasta oktoobrini oli ta kaitseminister. Oma toonast ootamatut tagasiastumissoovi põhjendas ta Eesti pangandus- ja ärimaailmas toimuvaga.

«Mind häirib väga, kui poliitika- ja ärimaailma huvid lähevad nii sõlme, et selgeid vastuseid pole enam kellelgi, nii et õhku jäävad vaid suured korruptiivsuskahtlused ning valitseb mahavaikimise vaim. Mind ei rahulda, kui Eesti Panga juhil on kõige panganduses toimunu puhul suu kommentaarideks kas lukus või tuleb sealt lihtne heakskiit sellele, mis rahvast hoopis nördima paneb,» ütles Jõerüüt toona.

Muu hulgas avaldas ta lootust, et Eesti tulevikust hoolivad inimesed, ükskõik kui nördinud nad ka parajasti poleks, ei loobu käimast demokraatia keerulist teed. «Lihtsad loosungid ja kõikelahendavad retseptid on paraku kurb illusioon. Ma saan suurepäraselt aru, miks viimase poolsajandi koorem loob tunde, et kõik on hoobilt lahendatav platsi puhtaks lüües. Kuid ükskõik, kui õiglane see kellelegi ei tunduks, on demokraatiast loobumine ummiktee,» märkis ta.

Samuti avaldas ta lootust, et Eesti poliitikast kaob viha, labasus ja matslus. «Lõpuks. Kõigest hoolimata. Ja kõige rohkem loodan seda, et kõik võimulolijad saavad ükskord aru, et kuivadest juriidilistest selgitustest ei piisa, kui mõni tegu rahva õiglustunnet tugevasti riivab. Loodan, et sotsiaalse tuimuse gangreen edasi ei roni,» lisas Jõerüüt 2005. aasta sügisel tehtud avalduses.

Reformierakonna andmetel on parteiga viimase poole aasta jooksul ühinenud umbes 500, erakonnast lahkunud aga 200 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles