ERR: majanduskuristik USA teel võib olla vältimatu

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA riigijuhid (vasakult): asepresident Joe Biden, president Barack Obama ja esindajatekoja spiiker John Boehner.
USA riigijuhid (vasakult): asepresident Joe Biden, president Barack Obama ja esindajatekoja spiiker John Boehner. Foto: SCANPIX

Nüüd, kui USAs on presidendivalimised läbi ja president Barack Obama ametisse tagasi valitud, peab ta astuma kiireid samme, leidmaks kompromissi vabariiklaste juhitud kongressi esindajatekojaga, et hoida ära USA majanduse langemine uude fiskaalkuristikku.

Kui mitmed olulised seadusemuudatused 1. jaanuaril üheaegselt kehtima hakkavad, väheneks Ühendriikides järsult nõudlus kaupade ja teenuste järele, tõuseks tööpuudus ja USA võiks vajuda uude majandussurutisse või finantskuristikku, nagu seda musta stsenaariumit USAs nimetatakse, ainus võimalus uude kriisi langemist ära hoida on kahe suurpartei vahel nii maksude kui kärbete küsimustes kompromisside saavutamine, vahendas ERR Uudised «Välisilma».

Enne valimisi tugevalt politiseerunud ja polariseerunud õhkkonnas, kus demokraadid ja vabariiklased olid varajamatult sõjajalal, olid igasugused kompromissid ilmvõimatud, nüüd, valimiste järel Valgesse majja saabudes rõhutas president Obama, et Ameerika poliitikas peab algama uus koostöö ajastu, uue koostöövaimu vajadust rõhutas valimistel endiselt vabariiklaste kontrolli alla jäänud esindajatekoja spiiker John Boehner.

Huvitav, et seadused, mis kohustavad 2013. aasta alguses makse tõstma ja eelarvet kärpima, võeti kongressis vastu just selleks, et lausa jõuga sundida erinevaid parteisid selleks ajaks majandusküsimustes ühist platvormi kujundama, sellist platvormi, mis aitaks lõppkokkuvõttes vähendada ka USA rekordilist, enam kui triljoni dollarilist eelarvevõlga.

Nüüd on kompromissiks jäänud vaid poolteist kuud, seni ei ole kumbki pool oma positsioonist taganenud ja nii rahaturud kui ka analüütikud on üha suuremas mures, et uus majanduskuristik USA teel võib olla möödapääsmatu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles