Maavanem Lootsmann võttis Paldiski maatehingud luubi alla

Rasmus Kagge
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks Pakri pankrannikul Paldiski volikogu esimehe tütardele odavalt müüdud hoonetest Majaka 45.
Üks Pakri pankrannikul Paldiski volikogu esimehe tütardele odavalt müüdud hoonetest Majaka 45. Foto: Raigo Pajula

Harjumaa Pakri poolsaare superkruntide odavmüük saab riigilt mingigi õigusliku hinnangu, sest maavanem algatas Paldiski linnaisade otsuste üle järelevalvemenetluse.




Selgitades järelevalvemenetluse ideed, ütles Harju maavanem Värner Lootsmann, et nõudis Paldiski linnavalitsuselt välja kõik möödunud nädalal Postimehes käsitletud 2006. aasta maatehingute dokumendid. «Nende alusel hakkame tegema järelevalvet ja selle põhjal selgub, milline otsus lõpuks sünnib,» ütles Lootsmann.



Valikuid on kaks. Järelevalve lõpetatakse tõdemusega, et Paldiski linnajuhtide kõik otsused ja käitumine on seadusega kooskõlas. «Või kui tuvastatakse vastuolud, siis tehakse ettepanekud, et need seadusega kooskõlla viia,» lisas ta.



Mida viimane variant tähendab ehk kas kõne alla võib tulla lausa kolme aasta taguste ja osalt isegi mitu omanikuvahetust läbi teinud maatehingute tagasipöördamine?


«Ei ole mõtet hakata kohvipaksu pealt ennustama – uurime ja vaatame, siis otsustame,» ütles maavanem. «Miski ei ole välistatud!»



Lisaks järelevalve käivitamisele otsustas Lootsmann lõpetada maa ostueesõigusega erastamist käsitlevad halduslepingud kohalike omavalitsustega.



1997. aastal sõlmis Harju toonane maavanem Mait Kornet Paldiski linnavolikoguga kokkuleppe, millega volitas linna korraldama riigi nimel maa ostueesõigusega erastamist füüsilistele isikutele, andes selleks üle kõik seadusest ja korrast tulenevad õigused ja kohustused.



«Lõpetasin alates käesoleva aasta algusest analoogse lepingu Tallinna linnaga ning ma ei pea vajalikuks vastavate toimingute jätkuvat delegeerimist teistele kohalikele omavalitsusüksustele. Seetõttu teen ettepaneku halduslepingute lõpetamiseks ka ülejäänud 13-le Harjumaa kohalikule omavalitsusüksusele, kellega selline kokkulepe oli sõlmitud,» ütles Lootsmann.



«Tänaseks on nendesse omavalitsusüksustesse alles jäänud valdavalt keerulised ning vaieldavad erastamisjuhtumid. Pean vajalikus, et selliste probleemsete juhtumite lahendamisel on tagatud nii maavalitsuse professionaalne abi kui ka vajadusel maavanema järelevalve,» lisas maavanem.



Postimees kirjutas eelmisel nädalal, kuidas Paldiski linnavalitsus müüs 2006. aastal maha tõelised pärlid Pakri poolsaare tipus. 4,7 hektarit elamumaad Leetses, mõnesaja meetri kaugusel liivarannast, pandi hakkama vaid 250 000 krooni eest.



Linnavolikogu esimehe Mati Kadaku kahe tütre kätte «täiesti juhuslikult» läinud ligi pool hektarit maad otse Pakri pangaserval müüdi ära tühise 170 000 krooni eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles