Pentagon jätab Britid miljardeid väärt tehingust ilma

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pentagoni hoone Washingtonis.
Pentagoni hoone Washingtonis. Foto: Reuters / Scanpix

Pentagon teatas eile, et tühistab lepingu brittide ja itaallaste ühisfirma Westlandiga, mis pidi president Obamale uued helikopterid valmistama.


Kui praegu koosneb USA presidendi Barack Obama helikopterite vägi põhiliselt 1970. aastatel ehitatud lennumasinatest, siis pärast 2001. aasta terrorirünnakuid otsustati, et presidendile on tarvis uuemaid, kirjutab

The Times

.

Eile teatas aga Ühendriikide kaitseminister Robert Gates, et tühistab lepingu, vaatamata, et see sõlmiti Westlandiga juba kuus aastat tagasi. Gatesi põhjenduste järgi on käigu taga plaan hoida kokku kaitsekulutuste pealt.

Tegemist pole ka teab mis odavate lennumasinatega - lepingu väärtus on 11,2 miljardit dollarit, kusjuures see on lepingu sõlmimisest saati pea kahekordistunud.

Timesi hinnangul saab Gatesi kokkuhoiuplaan aga tugevat kriitikat, kuna terve senat on täis rahvaesindajaid, kel on tugevad sidemed kaitsetöösturitega. Iga senaator seisab tõenäoliselt selle eest, et tema osariigis asuva kaitsetöösturi leping jääks alles, et hoida töökohti ning saada maksutulu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles