Toobal: rahastamismuudatuste tegemiseks on poliitiline tahe olemas

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Toobal
Priit Toobal Foto: Toomas Huik / Postimees

Opositsioonilise Keskerakonna peasekretäri Priit Toobali sõnul on riigikogus erakondade rahastamismuudatuste tegemiseks poliitiline tahe olemas ning arutelud on võtnud aega, sest põhiseaduskomisjoni laual on lai teemadering.

Toobal ütles Postimehele, et kuigi põhiseaduskomisjon lükkas täna taas edasi erakondade rahastamissüsteemi muutvate ettepanekute kinnitamise, ei tähenda see, et tahe süsteemi paremaks muuta oleks kadunud. «Arutelu on suhteliselt lai, küsimusi on palju, laua taga on neli osapoolt ja seetõttu läheb aega, aga kindlasti pole tegu venitamisega,» lausus ta.

Tema sõnul toetab Keskerakond nii juriidiliste isikute annetuste taaslubamist kui ka näiteks valimiskuludele piirangute seadmist. Kui komisjon ise on seniste arutelude põhjal välja pakkunud kaks lahendusteed: seada kampaaniakulutustele rahaline ülempiir või piirata kampaania mahtu, siis Keskerakond pooldab tema sõnul mahupiirangute kehtestamist, nii et kõigil parteidel oleks kampaaniaks kasutada võrdne arv reklaamisekundeid või plakatiruutmeetreid.

Samuti nõustuvad keskerakondlased Toobali sõnul ettepanekuga toetada riigieelarvest senisest enam neid erakondi, kes on saanud teatud protsendi hääli, kuid riigikokku pole pääsenud. Mitu protsenti häältest peab partei toetuse saamiseks koguma, vajab tema sõnul veel arutamist.

Toobali kinnitusel on partei päri ka komisjoni hinnanguga, et erakonnaseaduses ette nähtud rahastamisreeglite rikkumise eest tuleb ette näha küll efektiivsed sanktsioonid, kuid kriminaalkaristuse võimalus peaks olema vaid erandjuhtudel kasutatav äärmine abinõu. Rikkumiste korral võiks tema sõnul vähendada näiteks parteile riigieelarvest makstavat toetust.

Küsimusele, kas uued reeglid võiksid kehtima hakata juba tuleva aasta sügisel toimuvateks kohalikeks valimisteks, vastas Toobal, et muudatuste jõustumisaeg sõltub eelnõu valmimisest ja selle menetlusest riigikogus. Ta avaldas arvamust, et parlamendi menetlusse ei pruugi eelnõu sel aastal jõuda.

Juba eelmiseks nädalaks pani komisjon seniste arutelude põhjal kokku ning saatis fraktsioonidele arutamiseks esialgsed seisukohad, mis käsitlevad nii erakondadele riigieelarves ette nähtud toetust kui muid tuluallikaid, näiteks annetusi, aga ka järelevalvet, karistusi ja valimiskulusid.

Põhiseaduskomisjoni kuuluv reformierakondlane Väino Linde ütles tänase istungi järel Postimehele, et komisjon jätkab ettepanekute arutamist nädala pärast, kuna fraktsioonid ei ole seni jõudnud erakondade rahastamise küsimustes ühistele seisukohtadele. «Kõik möönavad, et süsteemi tuleb muuta paremaks ja läbipaistvamaks, aga kuidas täpselt, selles osas on lähenemisteed erinevad,» nentis ta.

Kui põhiseaduskomisjon jõuab ettepanekutes kokkuleppele, saadetakse need seadusemuudatuste ettevalmistamiseks justiitsministeeriumile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles