Sindi paisu puhul ei leita osapooli rahuldavat lahendust

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu esimees Ene Ergma kohtus täna Toompeal rahvaalgatusrühma Sindi pais esindajate Hans Solli ja Tauno Jürgensteiniga, kes andsid üle Riigikogu 2090 allkirjaga pöördumise.
Riigikogu esimees Ene Ergma kohtus täna Toompeal rahvaalgatusrühma Sindi pais esindajate Hans Solli ja Tauno Jürgensteiniga, kes andsid üle Riigikogu 2090 allkirjaga pöördumise. Foto: Helin Noor, Riigikogu

Rahvaalgatusrühm Sindi pais andis täna riigikogu esimehele Ene Ergmale üle Sindi paisu likvideerimiseks kogutud allkirjad, sest kalatrepp ei toimi ja kalad ei pääse ülesvoolu kudema. Paisu omanik AS Raju aga soovib paisule hüdroelektrijaama rajada.

Riigikogu esimees Ene Ergma kohtus täna Toompeal  rahvaalgatusrühma Sindi pais esindajate Hans Solli ja Tauno Jürgensteiniga, kes andsid riigikogule üle 2090 allkirjaga pöördumise.

Ergma kinnitas dokumenti vastu võttes, et pöördumises toodud probleeme arutatakse põhjalikult riigikogu vastavates komisjonides ja tehakse vajalikud järeldused.

Sindi paisu rahvaalgatusrühm kogus allkirju paisu likvideerimise toetuseks. Allakirjutanud nõuavad oma pöördumises, et Sindi pais likvideeritaks ja selle asemel taastatakse kunagine kärestik, soovitakse paisu sundvõõrandamist või asendustäitmise kohaldamist.

AS Raju üks omanikke Ain Laiverik ütles, et vallad ei ole aga lammutamisega nõus ja lisaks tuleks teha ka uuringuid ja kooskõlastada lammutamine maaomanikega, sest paisjärve maha laskmine muudab nende veerežiimi, vahendas ERRi uudisteportaal ERRi raadiouudiseid.

Samuti tahetakse, et riik aktsepteeriks elustiku ekspertide seisukohti ja lõpetaks paisutamisest saadava hüdroenergia käsitlemise ökoloogilise energiana ning arvaks selle taastuvate ja kasutatavate energiaallikate hulgast, energiamajanduse riiklikust arengukavast, teistest energiaalastest arengukavadest ja õigusaktidest välja.

Allakirjutanud soovivad oma pöördumises veel, et lõpetataks uute paisude rajamiseks ja vanade taastamiseks lubade väljastamine, et  soodustataks igati paisude likvideerimist ja kunagise kauni ürglooduse taastamist nende asukohas.

Allkirjade üleandmise juures viibis ka hüdrobioloogia magister Tauno Jürgenstein, kes on paisu kahjulikkust kaladele ajakirjanduses selgitanud.

Jürgenstein kirjutab, et Läänemere lõhe eriti ohustatud liigiks ja kalurite saakides üha haruldasemaks muutumise olulisemaid põhjuseid on lõhejõgede tõkestatus ületamatute paisudega.

Pärnu maavanem Andres Metsoja ütles, et kui keskkonnamõjude hinnangu järgi hüdrojaama ehitada ei saa, tuleb Rajul kalade läbipääs siiski rajada.

Allakirjutanute arvates tuleks vee erikasutusloa tingimusi rikkunud paisude omanikelt võtta alatiseks ära õigus saada nimetatud luba.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles