Kodanik kaebas riigiprokuratuuri kohtusse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märt Ots endal mingit süüd ei näe.
Märt Ots endal mingit süüd ei näe. Foto: Peeter Langovits

Üle aasta Kunda linna toasooja kõrge hinna ja konkurentsiameti juhi Märt Otsa vastu võidelnud Kaido Veski kaebas läinud nädalal kohtusse riigiprokuratuuri, kuna viimane ei alustanud Otsa suhtes kriminaalmenetlust.

Kui Kunda linna kodulehele ilmus mullu oktoobri lõpus teade, et toasooja hind tõuseb 46 protsenti, tegi Veski avaliku pöördumise, milles tahtis teada, miks hind tõuseb. Läinud aasta novembris hakkas ta koguma allkirju soojatootja Fortum Termest monopoolsete pürgimuste vastu, mis avaldusid soojahinna tõstmises 46 protsendi võrra pooleteisekuulise etteteatamisega. Veski pöördus koos mõttekaaslastega ka riigikogu liikmete poole, kes kõik olid lubanud ühel või teisel moel kodukulud kontrolli alla võtta. «Tulemus oli null,» lausus Veski.

Veski aktsiooniga liitus 3600 elanikuga Kunda linnas aasta eest üle tuhande inimese. Veski sai hoogu juurde, kui Postimehes ilmus selle aasta alguses lugu «Monopolide valvaja omas ise monopoli», milles oli juttu konkurentsiameti juhist Märt Otsast, kes oli aastaid suuromanik monopoolses kütteettevõttes, mille ta koos kahe teise osanikuga 2007. aastal suure kasumiga Fortum Termestile müüs. Firmale, mis on praegu tema haldusalas üks suurim järelevalvealune.

Otsa poole on selgituste saamiseks pöördunud nii kundalased, Virumaa Teataja kui ka Postimees, kuid konkreetne vastus on jäänud saamata. Ka läinud nädalal teatas konkurentsiameti peadirektor, et tegemist on alusetute süüdistustega. «Kui me valetaksime, oleks ta meid laimamise eest kohtusse andnud,» oli Kaido Veski oma tões kindel.

Kui kundalased paari kuu eest palvega asja uurida majandusminister Juhan Partsi poole pöördusid, ei võetud neid tõsiselt. «Aga kui Tallinna Vesi pöördus Juhan Partsi poole ja viitas oma pöördumises meie kogutud materjalile, algatas Parts kohe uurimise,» sõnas Kaido Veski. Parts on lubanud uurimistulemusi detsembriks.

Pöörduti kahel korral (selle aasta augustis ja septembris uuesti) ka riigiprokuratuuri, et kriminaalmenetlus algatataks ja soojahinna seaduslikkust uuritaks. Prokuratuur keeldus uurimist algatamast, viidates avalduse üldsõnalisusele ja lisadokumentide vajalikkusele. Lisadokumente saab aga kätte vaid kriminaaluurimise käigus. Nii kaebas Veski koos mõttekaaslastega 5. novembril kohtusse hoopis riigiprokuratuuri, paludes, et Tallinna ringkonnakohus tühistaks riigiprokuratuuri 10. septembri kriminaalmenetluse alustamata jätmise teate ja 3. oktoobri kaebuse rahuldamata jätmise määruse.

Veski palub oma kaebuses kohustada riigiprokuratuuri alustama kriminaalmenetlust seoses Märt Otsa tegevusega Energiaturu Inspektsioonis 2007. aastal.

Läinud nädala neljapäeval peeti Kundas omanäolist soojahinna sünnipäeva, kus koguti toetusallkirju, loeti luulet ja lauldi. Halenaljakaks muutis ürituse tõik, et päev enne üritust jäi kogu Kunda linn küttetorude lagunemise tõttu soojata ja sünnipäev peeti maha külmas saalis.

«Kui see info, mille me oleme välja tuhninud, tõele vastab – aga miks ta ei peaks vastama –, on Kunda soojahind kahtlemata ebaseaduslik,» rääkis Veski. Peale soojahinna seaduslikkuse on kundalastel teisigi küsimusi: millal keegi vastutuse võtab ja kas tegu on rumaluse, hoolimatuse või hoopis pahatahtlikkusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles