Valitsus valis välja uue riigiasutuste logo

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Asko Künnapi kavand.
Asko Künnapi kavand. Foto: www.valitsus.ee

Valitsus otsustas täna, et edaspidi saab riigiasutuste ühiseks logoks kolmel riigivapi lõvil põhinev kujundus, mille pakkus välja Asko Künnap.

Valitsus leidis, et au sees tuleb hoida traditsioonilist ning väärikat riigivappi, mida kasutatakse vastavalt riigivapi seadusele olulistes kommunikatsioonikanalites, näiteks ametlikel dokumentidel.

Ühtse logo leidmiseks seatud tingimus oli, et see peab sisaldama selget viidet riigi sümboolikale. Valitsus toetas disainerite esindusorganisatsioonide ning Tartu Ülikooli ja Tallinna Ülikooli kommunikatsiooniinstituutide poolehoiu pälvinud Asko Künnapi logokavandit «Prima Facie», mis põhineb kolmel riigivapi lõvil.

Ühine logo vahetab välja ministeeriumite ja teiste riigiasutuste senised logod, mida praegu on kasutusel suurusjärgus 70 ning millest paljudel puudub side riigi sümboolikaga. Uut logo hakatakse kasutama näiteks veebis, trükistel, meenetel ja mujal.

Kolmel vapilõvil põhinev logo võetakse esimesena kasutusele tuleval aastal ministeeriumite kodulehekülgi ühendavas valitsuse portaalis, edasine üleminek toimub paindlikult, kinnitas Postimehele valitsuse meedianõunik Liina Kersna.

Kavand sündis viimasel õhtul enne tähtaega

Logo autor Asko Künnap ütles Postimehele, et pani oma töö paberile viimasel õhtul enne tähtaega, olles eelnevalt kuu aega sellele mõelnud. «Arvasin, et sellest konkursist ei ole mõtet osa võtta,» märkis ta ja selgitas, et tingimused tundusid esialgu liiga jäigalt paigas olevat, mistõttu võis eeldada, et laekub 50 täpselt ühesugust tööd.

Viimasel hetkel tuli Künnapil aga idee. «Leidsin, et sinna sisse (konkursi tingimustesse – toim.) on üks mõistatus peidetud – mida tähendab see vapikilbi kasutamine?» meenutas ta. Kavandi seletuskirjas ütles Künnap, et tänapäevane kilp on märulipolitseiniku läbipaistev plastkilp või küberkaitse nähtamatu virtuaalkilp, mistõttu võib selle logol kujutamata jätta.

«Läksin ülima lihtsuse ja loogilisuse peale. Seal ei saanudki olla mingit sisekaemust, loomingulist palangut või maailmarevolutsiooni. Valitsusasutuste logo ei vaja seda, seda saan ma mujal väljendada,» kommenteeris Künnap oma kavandit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles