Kasuperedele hakatakse pakkuma psühholoogilisi teenuseid

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sotsiaalministeerium otsib riigihankega firmat, kes hakkaks uuest aastast katse korras pakkuma psühholoogilisi teenuseid lapsendanud peredele ning lastele.

Katseprojektina otsitakse kokku seitsme teenuse pakkujat kolmeks aastaks – alates järgmise aasta 1. jaanuarist kuni 2015. aasta lõpuni. Eeldatavalt läheb teenus maksma kokku 73 500 eurot.

«Lapsendajaperedele ja lapsendatud lastele ei ole seni spetsiaalseid teenuseid osutatud, seega saab pidada neid teenuseid uuteks,» ütles sotsiaalministeeriumi laste ja perede osakonna peaspetsialist Signe Riisalo Postimehele.

«See sihtgrupp on saanud teenuseid võrdselt teiste lapsi kasvatavate peredega. Ometi on lapsendamine eriline olukord ja pered ning lapsed vajavad suuremat tuge,» sõnas ta.

Riisalo meenutas, et ministeerium töötas juba eelmisel aastal välja kontseptsiooni lapsendamise eelsete ja järgsete teenuste kohta. Nende teenuste arendamiseks on raha planeeritud juba riigieelarvesse.

Hanke võitja peab hakkama süsteemselt katsetama ja ellu rakendama kokku seitset teenust lapsendajaperedele: grupinõustamine, grupisupervisioon, individuaalne psühholoogiline nõustamine, mentor-teenus, telefoninõustamine, internetinõustamine ning pereuuringu teenus.

Päris tasuta kõiki neid teenuseid riik siiski pakkuma ei hakka – vastavalt riigihanke tingimustele peavad kliendid maksma teenusest kinni vähemalt 10-protsendise omaosaluse, seda eesmärgiga säilitada teenuste pakkumise jätkusuutlikkus.

Lapsendanud vanematele pakutava psühholoogilise grupinõustamise eest võib perekonnalt küsida kuni 2-eurost tasu. Grupinõustamise pikkuseks nõutakse neli akadeemilist tundi, kohtumiste arv on vastavalt vajadusele, kuid mitte vähem kui 4-6 korda aastas.

Grupinõustamise käigus selgitatakse välja ja sõnastatakse lapsendajaperedele tüüpilised probleemid, koostöös leitakse erinevaid lahendusvõimalusi, mis võimaldavad sujuvamalt eesmärke saavutada, loovamalt sisemisi ja väliseid takistusi ületada ning läbipõlemist ennetada. Grupinõustamise seisukohad fikseeritakse kirjalikult ja pannakse tutvumiseks teenuse osutaja koduleheküljele.

Individuaalset psühholoogilist nõustamist pakutakse nii lapsendatud lapsele kui vanematele. Selle nõustamise kaks esimest seanssi on tasuta, alates kolmandast korrast tuleb kliendil tasuda vastavalt kehtestatud hinnale.

Grupisupervisiooni eest võidakse samuti küsida kuni 2 eurot, ülejäänu eest tasub riik. Nende tundide käigus tehakse superviisori juhtimisel tööd peres üleskerkinud konkreetsete juhtumitega – omavahelised suhted, käitumismustrid, rollid, eesmärgid jmt.

Tasuta teenusteks jääb mentoriteenus, mida soovitakse hakata pakkuma kasuvanematele, et kasvatada nende elutarkust ja küpsust, suurendada nende eneseusaldust ja lapsevanemaks olemise vajalikke pädevusi ning aidata peresid suhtevõrgustiku loomisel ja kasutamisel.

Internetinõustamise eesmärk on pakkuda peredele võimalust saada lühiajalist psühholoogilist abi või kasvatusalast nõuannet probleemide tekkimisel, samuti spetsiifilistes juriidilistes, meditsiinilistes jt küsimustes.

Telefoninõustamist soovitakse hakata pakkuma korra nädalas teatud kellaajal nii eesti kui vene keeles.

Kõiki teenuseid ei pruugi alustada korraga, üheaegselt peab katsetama vähemalt kolme teenust. Vaid telefoni- ja internetinõustamise teenust ei tohi enne lepinguperioodi lõppu katkestada.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles