Reformierakond kandis Meikari vahendatud annetused riigieelarvesse

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Reformierakond kandis riigieelarvesse partei endise liikme Silver Meikari vahendusel saadud 115 000 krooni ehk 7350 eurot, mille erakondade rahastamise järelevalve komisjon hindas anonüümseks ja seega keelatud annetuseks.

Reformierakonna pressiesindaja kinnitas Postimehele, et praeguseks on Meikari annetused kantud riigieelarvesse.

Parteile sellekohase ettepaneku teinud järelevalvekomisjoni esimees Ardo Ojasalu selgitas oktoobri lõpus, et kui Meikar on teinud Reformierakonnale annetuse, mille päritolu ta ise ei tea ning partei kontori töötajad on kinnitanud, et ka nemad ei ole seda raha Meikarile andnud, siis järelikult on tegu anonüümse annetusega.

Erakonnaseaduse kohaselt ei ole anonüümsed annetused lubatud ning need tuleb annetajale tagastada või kui tagastamine pole võimalik, siis kanda riigieelarvesse. «Kuna Silver Meikaril ei ole andmeid, kelle käest see raha on pärit, ja keegi seda omaks ei tunnista, siis see tuleb maksta riigieelarvesse,» ütles Ojasalu.

Praeguseks on komisjon pöördunud keskkriminaalpolitsei poole, et saada ülevaade ka teistest annetajatest, kes ülekuulamistel Meikari väiteid toetavaid ütlusi andsid, et seejärel teha vajadusel ka nende annetuste kohta otsused.

Meikar kirjutas 22. mail Postimehes ilmunud arvamusloos, et annetas parteile aastatel 2009–2010 115 000 krooni, mis ei olnud tema oma ja mille päritolu ta ei tea. Artikli ilmumise järel alustas riigiprokuratuur erakonna rahastamisskeemide uurimiseks kriminaalmenetlust, mis lõpetati oktoobri keskel, kuna kogutud tõendid ei olnud süüdistuse esitamiseks piisavad. Sama kuu lõpus heitis Reformierakond Meikari maine kahjustamise pärast erakonnast välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles