TV3: IRL ähvardab kampsunid välja visata

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Herkel
Andres Herkel Foto: Toomas Huik

Isamaa ja Res Publica Liidu volikogu võttis vastu otsuse, mille kohaselt  ähvardab erakond enda vastu kandideerijad välja visata.

See puudutab ennekõike nn kampsunite leeri, kes praegu kuuluvad ühtaegu nii IRLi kui ka ühendusse Vaba Isamaaline Kodanik, vahendasid «Seitsmesed uudised».

Eksisteerib hüpoteetiline võimalus, et mõned IRLi liikmed võivad kandideerida järgmistel kohalikel valimistel mõnes valimisliidus, mis võib välja kasvada näiteks ühendusest Vaba Isamaaline Kodanik. Sellisel juhul peaksid näiteks riigikogu liikmed Andres Herkel ja Tõnis Lukas tegema otsuse, kummas leeris nad on, sest muidu kandideeriksid nad oma erakonna vastu, otsustas IRLi volikogu eile.

IRLi peasekretär Tiit Riisalu ütles, et sellist olukorda võiks võrrelda jalgpallimänguga, kus meeskonnaliikmed mängu käigus poolt vahetavad.

Andres Herkel aga sellist hurjutamist ei mõista. Seda enam, et praegu kehtiva seaduse kohaselt ei saagi ta samal ajal riigikokku ja kohalikku omavalitsusse kuuluda. «Või siis lõpetada see silmakirjalikkus lihtsalt sedapidi, et erakondade vahel oleks kokkulepe, et need inimesed, kes volikogudesse kuuluda ei saa, ei kandideerigi,» pakkus Herkel.

Ei Herkel ega Lukas pole veel otsustanud, kas ja millises nimekirjas nad volikokku ja riigikokku kandideerivad, aga oma erakonnalt ootaksid nad rohkem sallivust.

«Tuleks olla soodustavam ka valimisliitude suhtes,» ütles Herkel, kelle hinnangul peaks näiteks Tallinna kohalikel valimistel osalema suletud kartellierakondade kõrval ka piisavalt jõuline kodanike valimisliit, kelle jaoks pole praegu võrreldes ülerahastatud suurerakondadega võrdseid konkurentsitingimusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles