ÜRO aruanne sisaldab Iraani kohta kahte olulist leidu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani lipp
Iraani lipp Foto: SCANPIX

Iraan on Fondo tuumakompleksi seadmestamise lõpetamisega jõudnud olukorda, kus riik on võimeline tuumamaterjali tootmist kolmekordistama, teatas ÜRO tuumaagentuur (IAEA) eile kvartaliaruandes.

IAEA kvartaliaruandes kirjutatakse, et riigi suhtes kehtestatud karmidele sanktsioonidele vaatamata on Iraan Fondo tuumajaama seadmestamise lõpetanud.

Teheran informeeris tuumaagentuuri Fondo tuumajaama olemasolust alles 2009. aastal, uraani rikastamist alustas riik seal kaks aastat hiljem.

Peaks Iraan kasutama Fordo aparatuuri uraani rikastamise 20-protsendilisele tasemele tõstmiseks, võib selle kuus valmistatava tuumamaterjali hulk 15-lt 45 kilogrammini tõusta. Sellest, kas Teheranil selleks soov on, ei ole riik tuumaagentuuri veel teavitanud.

Ekspertide sõnul on ühe tuumarelva loomiseks vaja 250 kilogrammi 20-protsendilise rikastusastmega uraani muuta pommiks vajaliku 90-protsendilise rikastusastmega tuumamaterjaliks. Viimase verstapostini jõudmist märkaksid Iisrael ja USA kohe.

Pommi valmistamiseks on vaja muuhulgas välja nuputada ka see, kuidas lõhustuvat tuumamaterjali plahvatama panna ning kuidas seda raketile paigutatavaks lõhkepeaks muuta.

Relvastuskontrolli Assotsiatsiooni analüütiku Daryl Kimballi sõnul pakub tuumaagentuuri aruanne täiendavat tõendusmaterjali Iraani jätkuvast tegevusest tuumarelva soetamise nimel, millega riik rikub ÜRO resolutsioone.

«Siiski on Iraan veel aastate, mitte kuude kaugusel oma kasutuskõlbliku tuumaarsenali loomisest, kui riik peaks seda soovima. Ometi on selge, et rahvusvahelise kogukonna diplomaatilised pingutused Teherani sellelt rajalt kõrvale astuma sundimiseks on hädavajalikud,» lisas Kimball.

ÜRO tuumaagentuuri kvartaliaruande teine oluline leid seisneb selles, et 40 protsenti senitoodetud 230 kilogrammist 20-protsendilise rikastusastmega uraanist on muundatud kasutuskõlblikuks tuumamaterjaliks ühele teadusotstarbelisele tuumareaktorile. See informatsioon viitab Iraani tuumaprogrammi rahumeelsele iseloomule.

Samas leiavad analüütikud, et kui Fordo tuumakompleks täielikult valmis saab, suudab see toota rohkem tuumamaterjali kui tsiviilotstarbelise tuumaprogrammi jaoks selle praegusel kujul vajalik on.

«Iraan paistab tuumarindel enda jaoks kasulikke arenguid niimoodi sättivat, et ei tee ühekorraga nii suuri edusamme, mis võiksid tõsise diplomaatilise kriisini viia,» ütles Mark Fitzpatrick Rahvusvahelisest Strateegiliste Uuringute Instituudist (IISS).

Tuumaagentuuri aruande avalikustamine langeb ajale, mil tagasivalitud USA presidendi Barack Obama administratsioon kavatseb uuendada pingutusi Iraani vaidlusalusele tuumaprogrammile diplomaatilise lahenduse leidmiseks.

Viimasel nn. 5+1 formaadis toimunud läbirääkimistel ühelt poolt Iraani ja teiselt Ühendriikide, Hiina, Venemaa, Suurbritannia, Prantsusmaa ja Saksamaa vahel lükkas Teheran tagasi ülekutsed Fordo tuumakompleksi sulgemiseks.

Euroopa Liidu välispoliitikajuht Catherine Ashton juhib 21. novembril kuue suuriigi kohtumist, kus arutatakse Iraani tuumaprogrammi, teatas tema kantselei neljapäeval.

Brüsselis toimuv poliitikaosakondade direktorite kohtumine on esimene selline alates USA presidendivalimistest ning see toimub enne kõnelusi Iraaniga, mis peaksid algama kõige hiljem 2013. aasta alguses

ÜRO tuumaagentuur peab omakorda ise Iraaniga 13. detsembril Teheranis kõnelusi. Nende kõneluste eesmärgiks on Iraani veenmine, et see võtaks omaks aastataguses agentuuri aruandes sisaldunud väited, mille kohaselt tegi riik kuni 2003. aastani ja ilmselt ka sellest ajast alates tuumarelva loomise alast teadustööd teinud.

Rahvusvahelise surve all oleva Iraani olukorda ei kergendanud ka riigi tuumaagentuuri juht, kes nimetas septembris IAEA liikmesriikide iga-aastasel kohtumisel agentuuri organisatsiooniks, kuhu on sisse imbunud sabotöörid ja terroristid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles