Jalutaja leidis looduskaitsealalt lambaskeleti

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lambakari.
Lambakari. Foto: Elmo Riig / Sakala

Läinud nädalavahetusel Saaremaal Loode tammikus jalutamas käinud Roman leidis põõsaste alt lamba skeleti ja villahunniku.

«See on looduskaitse ala ja paljud käivad seal jalutamas väikeste lastega, sellisest vaatepildist võib närvivapustuse saada,» oli Oma Saarega rääkinus mees nördinud.

Keskkonnaameti Hiiu, Lääne ja Saare regiooni looduskasutuse spetsialist Piret Lang arvas, et tegemist on tuntud lambakasvataja Veiko Maripuu looma jäänustega, kuna mees on seal oma lambaid karjatanud.

Lambakasvataja tõdes, et looduslikel rohumaadel saab loomi palju enam hukka kui talukarjamaadel.

Tema sõnul on loomade hukkumise peamiseks põhjuseks metssigade tõngutud lohud, kuhu lammas on magama jäänud ning pole sealt enam püsti saanud.

«Merikotkad ja varesed teevad sellisele lambale kiiresti ära, kahe ööpäevaga ongi ainult kondid ja villatuustakad järel,» ütles Maripuu, kelle sõnul võib analoogset vaatepilti kohata nii Inglismaal kui ka teistes Põhjamaades.

«Ega sealgi käida looduslikel rohumaadel ringi harja ja kühvliga, loomajäänused komposteeruvad ajapikku ja kaovad ise,» rääkis ta mujal maailmas nähtust. Mees lisas, et lamba jäänused hakkavad rohkem silma, kuna teised loomad ei jäta villakuhja maha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles