Leedu firma kala roiskub Eestis kohtuvaidluse tõttu

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Leedu firma UAB Fibex’i Norrast ostetud külmutatud forell läks Eesti territooriumil kaduma ning kauba omandanud ettevõte hagi tõttu roiskub kala veterinaar- ja toiduameti laos.

Tänavu märtsi lõpus ostis Fibex Norrast külmutatud forelli kokku 270 000 liti eest. Kauba kohaletoimetamisega tegeles Leedu ekspedeerimisfirma. Kaup sihtkohta ei jõudnud ning selle omandasid ebaseaduslikult ebaausad vedajad.

Mõne aja pärast pakuti kala töötlemise ja müügiga tegelevatele Eesti ettevõtetele müügiks külmutatud forelli turuhindadest odavamalt. Fibexi töötajad said sellest oma partnerite kaudu teada ja teatasid omakorda Eesti ja Leedu õiguskaitseorganitele.

Tänavu mais leidsid Fibexi esindajad omal jõul üles kalakoorma ja tegid kindlaks kurjategijate isikud, imiteerides kalalaadungi ostu. Firma andis kogu info edasi Eesti õiguskaitseorganitele ja veterinaarteenistusele, kelle kontrolli all on laadung tänaseni.

Kuriteo osas algatati Kaunases kriminaalmenetlus, mille käigus tehti kindlaks, et Eestis kinni peetud laadung on seesama, mille UAB Fibex ostis Norrast. Seda kinnitasid muuhulgas ka Norra poolsed eksperdid, kes viitasid iseloomulikele pakenditele ja külmutamisviisile, samuti laadungi dokumentatsioonile.

Kauba leidmise momendiks olid aga võltsitud selle dokumendid ja vahetatud sildid pakendil. Esitatud lepingute kohaselt kaup oli ostetud Soome ettevõttelt, selle esindajad ei teadnud tehingust aga midagi. Ühelgi dokumendil polnud pitserit ja kaupa vedanud veoki riiklikku numbrimärki.

Leedu seaduste kohaselt on kalalaadung asitõend ning Leedu seadused näevad ette võimaluse selle tagastamiseks omanikule enne eeluurimise lõppu. Seadus näeb seda ette siis, kui tegemist on rikneda võiva kaubaga, mis võib kaotada oma turuväärtuse.

Kaunase ringkonnakohus andis loa toimetada kalalaadung Leetu enne kohtuotsuse langetamist ja Harju maakohus tegi 12. oktoobril määruse kauba asitõendina üleandmiseks Leedu ametivõimudele. Määrust pole aga senini rakendatud, kuna Eesti firma on asja viinud riigikohtuni.

Riigiprokuratuuri prokuröri abi Meelis Sentifoli ütles Postimehele, et tegemist on Leedu kriminaalmenetlusega ja selle sisu me lahti seletada ei saa. «Kuid tõesti, riigiprokuratuur esitas Harju maakohtule välisriigile vara väljaandmise taotluse ning Harju maakohus selle ka rahuldas. Küll aga kaebas kohtu otsuse edasi menetlusse kaasatud kolmas isik, kes ei soovinud kauba väljaandmist. Tänaseks on kaebus jõudnud riigikohtuni ning see on takistanud ka kala väljaandmist.»

Veterinaar- ja toiduameti järelevalve- ja kontrollibüroo juhataja Tarmo Sikk ütles, et UAB Fibex´i  kaup oli prokuratuuri taotlusel Harju maakohtu poolt arestitud ja on ameti järelevalve all, sest see ei vasta kehtivatele nõuetele, on võltsitud või mittejälgitav.

Sikk lisas, et maakohtu määruse rakendamisel ameti poolt takistusi ei ole. «Tänase seisuga aga pole meie poole pöördunud keegi, et seda määrust rakendada.»

Veterinaar- ja toiduamet on omalt poolt teinud kõikvõimaliku, et sellele menetlusele kaasa aidata.

Kala realiseerimise lõpptähtaeg on 2013. aasta märtsis. Kauba varastamine ja kohtumenetlus on tekitanud Fibexile märkimisväärse rahalise kahju ja võib viia isegi ettevõtte pankrotistumiseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles