Meikar: Reformierakond käitub silmakirjalikult

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silver Meikar.
Silver Meikar. Foto: Peeter Langovits

Reformierakonna varjatud annetusskeemi avalikkuse ette toonud Silver Meikar leidis, et kandes riigieelarvesse tagasi vaid tema kaudu erakonnale varjatult annetatud summad, käitub Reformierakond silmakirjalikult.

«Selleks, et edaspidi saaksid erakondade rahaasjad olla selged ja läbipaistvad, tuleks kõigepealt ära rääkida see, millised on olnud varjatud rahastamise viisid, kelle käest on tulnud raha ja kes asjaga seotud on, seda peaksid tegema kõik erakonnad,» kirjutas Meikar oma ajaveebis.

«Selleks, et erakonnad saaksid tagasi võita usalduse, oleks vajalik, et räägitaks ausalt ära, kuidas rahaasjad on käinud ning toodaks välja nii suured skeemitamised kui ka konkreetsed toetused kandidaatidele,» lisas ta.

Vastuseks Mihhail Lotmanile

Meikar selgitas oma blogipostituses ka Mihhail Lotmani ajaveebis ilmunud küsimusi rahastamisskandaali detailide kohta.

«Lotman kirjutab, et tal on raske uskuda, et ma ei mäleta, kes on mulle veel 20 000 krooni annetanud ning kas ma kandsin raha erakonna arvele või kulutasin selle oma pere vajadustele. Olen prokuratuuris ja ka ajakirjanduses öelnud, et 2007. aasta valimiskampaania korraldamiseks sain toetust Rein Kilgilt, Raul Markuselt ja Villu Parvetilt,» kirjutas Meikar.

«Kilk, Markus ja Parvet ei andnud raha erakonnale kandmiseks, vaid konkreetselt mulle minu valimiskampaania toetuseks. Seega ei puutu nende toetus sellesse varjatud annetamise skeemi, millest minu artikkel rääkis ja mille uurimiseks prokuratuur uurimise alustas. Eraisikud võivad toetada kandidaadi kampaaniat, kuid oleksin pidanud kampaania aruandes kirja panema, et ei kasutanud vaid oma raha. Tean, et ärimehed on toetanud kümneid kandidaate ning õige oleks, et need oleksid korrektselt kajastatud kampaania aruannetes. Villu Parveti toetuse kohta olen vältinud meelega rohkemate seletuste andmist ka seetõttu, et siis peaksin välja käima veel terve rida nimesid. Ma pole tahtnud seda avalikult teha, sest minu soov ei ole olnud konkreetsete isikute nimetamine, vaid ebaausate skeemide lõppemine. Võin öelda niipalju, et 2007. aasta valimiste eel andis mulle üks erakonna liige teada, et Villu Parvet soovib toetada Reformierakonna noori kandidaate ning seetõttu kohtub ta meiega, et tuttavaks saada. Parvet toetas seejärel mitmeid kandidaate, kuid nad peaksid sellest ise rääkima,» kirjeldas Meikar.

«Ehk siis vastuseks Lotmanile – see 2007. aasta kampaaniaks saadud raha ei olnud mõeldud erakonnale annetamiseks. Vastuseks prokuratuuri küsimusele, kas kasutasin neid summasid siis oma kampaanias, vastasin, et mul ei olnud eraldi kampaania kontot/eelarvet, seega mul on raske öelda, kas kõik kampaaniaks mõeldud rahad kulutasin kampaaniale või läks osa sellest ka pere eelarvesse. Mul oli üks pangakonto, millelt tasusin nii kampaania- kui ka igapäevaseid kulutusi. Kinnitan veelkord, et kõik raha, mida mult on palutud annetusena kanda erakonnale, olen kandnud erakonnale. Ma ei ole erakonnale midagi võlgu ja erakond ei ole mulle midagi võlgu,» rõhutas Meikar.

Meikar: Michali-Lillo skeem töötas pikaajalisemalt

«Samuti kinnitan, et Michali-Lillo skeem on olnud oluliselt pikaajalisem kui ajavahemik 2009-2010, mille kohta on mul isiklik kogemus. Seda kinnitavad ka prokuratuuris tunnistusi andnud inimesed. Sellega on seotud olnud palju inimesi, keda kõiki ma kindlasti ei tunne,» kirjutas Meikar oma ajaveebis.

Meikari blogipostitusele vastas selle kommentaariumis ka Mihhail Lotman, kirjutades:

Aitäh, Silver, paljud asjad said selgemaks. Hetkel on mul kiire, aga luban, et vastan põhjalikumalt oma veebis; tundub, et olen Sulle vabanduse võlgu. Aga hea, et asjad saab selgeks rääkida ilma vastastikuse ründamiseta. Head soovides, Mihhail Lotman.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles