Jõhkrad peksjad loodavad süükoorma kergendamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Ohvri surmaga lõppenud peksmise asjus Harju maakohtu otsusel karistada saanud mehed viisid süüasja ringkonnakohtusse, lootes süükoorma kergendamist, prokurör seevastu soovib ühe kohtualuse osas karistuse karmistamist.

Harju maakohus tunnistas mullu märtsi lõpus Sergei Feštšenko (22), Aleksei Feštšenko (21) ja Aleksei Korženkovi (33) süüdi eluohtlike kehavigastuste tekitamises ning mõistis kahele esimesele üheksa-aastase, Korženkovile aga 8,5 aasta pikkuse vangistuse. Sergei Feštšenko karistusele liitis kohus varasema kuriteo eest määratud, kuid osaliselt kandmata ühe kuu ja 19 päeva pikkuse karistuse, mille ta peab kandma tingimisi.

Maakohtu lahendi peale esitasid apellatsioonkaebuse nii prokurör kui ka süüalused, kuid mullu oktoobris jättis teise astme kohus maakohtu lahendi jõusse.

Seepeale hakkas kaasust arutama riigikohus, mis leidis tänavu mais kahe alama astme kohtu lahendites vasturääkivusi, mistõttu otsustaski, et Sergei Feštšenko, Aleksei Feštšenko ja Aleksei Korženkovi süüasjas langetatud senised otsused tuleb tühistada ja maakohus peab samas kohtukoosseisus kaasust uuesti arutama.

Kõrgeim kohtuaste vaagis süüasja Põhja ringkonnaprokuröri Ainar Koigi ja kohtualuste kaitsjate kassatsioonkaebuste alusel. Kui süüdistaja leidis, et mehed tuleks mõista süüdi tapmisparagrahvi järgi ning mõista neile ka seni määratust karmimad karistused, siis süüaluste kaitsjad taotlesid süü ümberkvalifitseerimist kehaliseks väärkohtlemiseks ja oluliselt leebema karistuse määramist.

Süüasja uuesti arutanud Harju maakohus otsustaski seekord prokuröri taotluse rahuldada ning mõistis kohtualused süüdi tapmiskatses. Karistusi kohus siiski ei muutnud. Selle otsusega ei olnud taaskord kumbki menetluspool rahul ning nad esitasid Tallinna ringkonnakohtusse uued apellatsioonkaebused.

Lõppeval nädalal ringkonnakohtus arutlusel olnud kaebustes taotles prokurör karistuse karmistamist kuriteo initsiaatori ehk Sergei Feštšenko suhtes.

Kaitsjad taotlesid süüdistatavate tegevuse ümberkvalifitseerimist tapmiskatselt kehaliseks väärkohtlemiseks ning leebema karistuse mõistmist või alternatiivina kriminaalasja tagasisaatmist esimese astme kohtule uueks arutamiseks.

Ringkonnakohus kuulutab otsuse 28. novembril.

Põhja ringkonnaprokuratuuri esitatud algse süüdistuse kohaselt tulid Feštšenkod ja Korženkov tunamullu 6. mai õhtul tuttava mehe korterisse Narva maanteel, kus peksid teda jalgade ja kurikaga, tekitades eluohtlikud tervisekahjustused. Pärast peksmist, umbes kella 21.45 paiku viskasid süüdistatavad kannatanu 8. korruse korterirõdult alla, mille tagajärjel mees suri.

Kohtumenetluse käigus loobus prokurör siiski ohvri rõdult allaviskamise süüdistusest ja palus mõista mehed süüdi tapmises, mis leidis aset korteris. Kuna aga maakohtus ei leidnud tõendamist, et kannatanu suri juba korteris, ei saanud kohus süüdistatavaid tapmises süüdi mõista. Süüdistatavate kaitsjate taotlust karistada nende kaitsealuseid kehalise väärkohtlemise, mitte eluohtlike kehavigastuste tekitamise eest, kohus ei rahuldanud, sest ohvrile tekitatud vigastused olid eluohtlikud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles