Riigikogu kaalub komisjonide töö avatumaks muutmist

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik / Postimees

Kui seni on parlamendikomisjonid töötanud reeglina suletud uste taga, siis nüüd on riigikogu juhatuse eestvõttel käivitatud arutelu, kuidas heita komisjonides toimuvasse rohkem valgust.

Riigikogu esimehe Ene Ergma sõnul olid komisjonide töökorralduse küsimused kõne all kahe nädala eest toimunud kohtumisel, kus riigikogu juhatuse liikmete kõrval osalesid kõigi fraktsioonide esimehed. Arutelu jätkatakse koos komisjonide esimeeste ja aseesimeestega detsembri alguses.

Opositsioonilise Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) esimees ja riigikogu saadikurühma juht Sven Mikser pooldab komisjonide tegevuse märksa suuremat avalikustamist. Kui parlamendi suure saali istungid on avalikud, välja arvatud juhul, kui need on kuulutatud kinniseks, siis sama põhimõte võiks tema hinnangul kehtida ka komisjonide töös.

Mikseri kinnitusel ei pea see ilmtingimata tähendama, et komisjonide uksed kõigile soovijatele füüsiliselt avataks. Tema sõnul piisaks ka stenogrammide-protokollide avalikustamisest või istungite ülekandmisest näiteks internetis.

Seejuures tuleb tema sõnul arvestada, et kõike komisjonides toimuvat ei saagi avalikuks teha. «On selge, et kui näiteks väliskomisjon kuulab suursaadiku kandidaati, kes ei ole veel oma tulevasest asukohariigist saanud agrément’i, siis see kindlasti on arusaadavatel põhjustel mitteavalik informatsioon. Samamoodi kui Euroopa Liidu asjade komisjon kooskõlastab positsioone läbirääkimisteks, mida veel ei ole peetud, siis ka neid ei saa lõpuni teha avalikuks, enne kui nendega on reaalselt nõukogu istungil ära käidud. Nii et kindlasti on täiesti põhjendatud juhud, kus istungid peavad olema kinniseks kuulutatud, aga see võiks olla pigem erand kui reegel,» ütles Mikser.

Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsiooni juhtiv Kaia Iva märkis, et päris avatuks istungid ilmselt siiski ei muutu ning ka lausa stenogrammi ei hakata komisjonides räägitust koostama. Samas nõustus ta, et komisjonide töö kohta peaks saadaval olema senisest rohkem informatsiooni. Muu hulgas vajab tema sõnul arutamist, kui kiiresti ja kui põhjalikult tuleks kättesaadavaks teha istungite protokollid.

Küsimusele, kas arutelu algatamisel mängis rolli ka seik, kus riigikogu ei väljastanud riigiprokuratuurile keskkonnakomisjoni istungite salvestisi, vastas Iva, et see oli vaid üks detail. Tema sõnul oli arutelumaterjalide kättesaadavus tegelikult kõne all juba suvel, kui riigikogu arutas Euroopa stabiilsusmehhanismiga ühinemist.

Reformierakonna fraktsiooni esimees Jaanus Tamkivi ei soovinud komisjonide töö avalikuks muutmist pikemalt kommenteerida, öeldes, et fraktsioon pole seda veel arutanud. Reformierakondlane Väino Linde osutas aga, et komisjon on riigikogu tööorgan, kus tuleb leida kompromissid eelnõude menetlemiseks. Avaliku tähelepanu alla sattudes võib tekkida tema hinnangul oht, et sisulise töö asemel hakatakse korraldama näitemängu ning tegelike otsuste langetamine võib kanduda mõnele teisele koosolekule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles